Ивана Джеджева с Недялко Йорданов и Хайгашот Агасян на Бургас и морето преди две години. Снимка Архив Черноморие-бг

Ивана Джеджева с Недялко Йорданов и Хайгашот Агасян на Бургас и морето преди две години. Снимка Архив Черноморие-бг

С 40 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се" бургаските общински съветници удостоиха със званието "Почетен гражданин на Бургас" съпругата на бургазлията Недялко Йорданов - Ивана Джеджева. Докладната записка с предложението е на кмета на Бургас Димитър Николов. А поводът е 75-годишния юбилей на актрисата.

Старото поколение бургазлии свързва името на Ивана Джеджева с трупата на драматичен театър "Адриана Будевска", където е играла от 1967 до 1990 година. Тя идва в морския град, където съпруга й Недялко Йорданов е драматург на театъра от 1963 до 1983 година. От 1990 година Ивана Джеджева и Недялко Йорданов заминават за София, където са част от екипа на столичния театър "Възраждане". От 1990 година Йорданов е назначен за драматург на "Възраждане", а Джеджева става част от трупата там до 1999 година.

По-младите бургазлии не знаят много за Ивана Джеджева, а тези, които са чували името й го свързват единствено със съпруга й Недялко Йорданов. Актрисата е родена 18 юли 1944 година в град Елхово. Детството и ученическите й години преминават в Русе. Тя започва професионалната си кариера на актриса в Разградския театър, а след това работи в театрите на Търговище и Смолян до идването си в Бургас.

Затова и докладната записка с предложението за удостояване със званието "Почетен гражданин на Бургас" на Ивана Джеджева изненада мнозина. Защото, освен 60-те роли, изиграни на сцената на бургаския театър, нейното име не се свързва с миналото и обществения живот на града, чийто почетен гражданин стана.