Писателката бе на национално литературно турне у нас. Снимки Лина Главинова

Писателката бе на национално литературно турне у нас. Снимки Лина Главинова

Нарине Абгарян разказва истории с любов. Книгите й, преведени на български и направили авторката най-продаваната през 2017 година у нас, бе поводът за националното й турне. Бургас бе последната литературна спирка от пътуването на арменската писателка в страната ни. Книжарница "Хеликон" едва побра десетките читатели и почитатели на Нарине Абгарян, дошли да я видят и чуят.

Авторката, родена в малък град в Армения, заминава да учи в Москва, когато е на 24 години. "Родителите ми събраха всички пари, които имаха и ги обърнаха в долари. Така заминах с 200 долара в джоба и си мислих, че това са много пари", разказа пред бургазлии авторката на "Три ябълки паднаха от небето". Това е първата й книга преведена на български език.

След като завършва, Нарине сменя наколко професии, за да се издържа. Когато й поставят диагноза множествена склероза, авторката се отдава на писането, като своебразна терапия. Започва да качва своите текстове в блок, когато получава предложение да бъде издадена. След това идва и новината, че диагнозата й не е вярна и тя е здрава.

Нарине пише от осем години и вече има издадени 10 книги в Русия. България е първата страна, в която провеждат книгата й. "Моята страна и България имат обща съдба и мислих, че това което ни вълнува ще се хареса и тук", празнива писателката. "Три ябълки паднаха от небето" вече е преведена в Украйна и Франция и предстои да излезе на италиански и английски език.

Повече от час продължи срещата с Нарине Абгарян, която премина в личен контакт между писател и читател - минутата за автограф или снимка за спомен.

Галерия