Димитър Бойчев и Галя Желязкова бяха сред гостите на откриването на обновената сграда. Снимки ГЕРБ - СДС

Димитър Бойчев и Галя Желязкова бяха сред гостите на откриването на обновената сграда. Снимки ГЕРБ - СДС

Обновеното и преобразено читалище "Светлина 1924" в средецкото село Дебелт отвори врати след мащабен ремонт. Община Средец спечели проект "Древен шепот - творчески резонас" по Програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег" в партньорство с община Визе, Турция. Стойността на проекта 492 463,30 евро безвъзмездна финансова помощ, като средствата за Община Средец, която е водеща по проекта са - 269 938,67 евро.

"За мен е изключителна чест да открия реновираното читалище в село Дебелт, което е едно от най-действащите на територията на общината. В него се обучават много деца, ученици, самодейци. Тук има една приемственост, която способства за предаването на традициите и обичаите на по-младите. Вярвам, че сега, след този ремонт читалището ще заработи с още по-голям ентусиазъм", каза кметът на община Средец Иван Жабов при откриването на реновираното читалище. На събитието присъства и кметът на партньорската община по проекта - Еркан Юзалп.

Читалището е най-голямото в общината. На приземния му етаж е разположена залата за традиционни занаяти, а над нея - кинозала. Има обособена художествена галерия, информационно-административен офис, творческо студио.

Кандидатите за народни представители от коалиция "ГЕРБ-СДС" - Димитър Бойчев, Деница Николова, Галя Желязкова, Андрей Рунчев, Венелин Радев и Тодор Колев също уважиха събитието. Те подчертаха, че трябва да пазим традициите и обичаите си, защото без тях нямаме бъдеще. Пожелаха успех и поднесоха тематичен подарък за фонда на читалището.

Те коментираха  още, че проектът е изключително важен не само за различните състави, които провеждат дейности в читалището, но и за насърчаване на културния туризъм в община Средец и региона. Също така отбелязаха, че така трябва да изглежда всяка една културна институция в България и това е мотив, и посока за предстояща работа в областта.

Няколко месеца по-рано, през април, Димитър Бойчев, който е областен координатор на ГЕРБ и Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в мандат 2017-2021 г. се запознаха и провериха на място ремонта на читалище "Светлина 1924".

За да имат живот населените места като Дебелт трябва да имат сигурна пътна инфраструктура. Затова акцент в последващата работа на ГЕРБ-СДС е изграждането на четирилентови пътища, който да свързват областния град с останалите общини. Предвиден е и такъв, който да свързва Бургас със Средец.  Основният мотив за това е развитието на икономиката, туризма и културата.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Галерия