Председателят на дружество Странджа Стефан Колев поздрави доц. Василева. Снимки Лина Главинова

Председателят на дружество Странджа Стефан Колев поздрави доц. Василева. Снимки Лина Главинова

Наследниците на малоазийските българи в Бургас тръгват по стъпките на своите предци. Идеята за пътуването до местата, където са живели предишните поколения от родовете им се роди на среща с доц. Тонка Василева. Тя представи в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в морския град книгата си "Незаличима диря - съдба на малоазийските българи". Срещата бе организирана от Тракийско дружество "Странджа" и на нея присъстваха членове на дружеството - наследници на българите от Мала Азия. Председателят на "Странджа" Стефан Колев благодари на доц. Василева за гостуването и възможността да разкаже повече за предците ни, които са били изселени от тези части на Турция след Балканската война.

На срещата присъства и народният певец Лазар Налбантов, член на "Странджа" и наследник на малоазийски българи. Той сподели спомени от разказите на своя дядо, който заедно със семейството си са били последните, които напускат село Хаджипаункьой по време на принудителното изселване на българите от Мала Азия.

Доце. Василева е наследник на малоазийски българи. Нейните баба и дядо идват в родината, след събитията след края на Балканската война. В книгата си "Незаличима диря - съдба на малоазийските българи" тя разказва за предците, които са живяли в селата Хаджи Паункьой, Байрамич, Мандър, за техния бит, за езика, който са говорили и съхранили през годините, за традициите и обичаите им.

Галерия