Нападението бе извършено на 18-и юли 2012 година. Снимка Архив

Нападението бе извършено на 18-и юли 2012 година. Снимка Архив

Навършват се 6 години от атентата на "Летище Бургас". Терористичната атака бе извършена на 18-и юли 2012 година и при нея загинаха петима израелски и един български гражданин. Година по-късно на мястото на атентата бе издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.
На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи беше взривен. Лутовниците току що бяха кацнали на летището и се бяха качили в автобуса, за да отпътуват за Слънчев бряг, където трябваше да прекарат отпуската си. При нападението загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентат, ранени бяха 38 души.
На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат беше внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.
Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество.

Тази вечер от 18.00 часа на "Летище Бургас" ще бъде извършена възпоменателна церемония в памет на загиналите.