Имунизацията срещу корона вирусната инфекция запова утре в страната. Снимката е илюстративна

Имунизацията срещу корона вирусната инфекция запова утре в страната. Снимката е илюстративна

Навръх Стефановден започва ваксинацията срещу COVID-19 в страната. Първите ваксинации ще бъдат направени в София, Пловдив и Бургас. Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на МВР и Министерството на отбраната, и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи. При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини, училищата или от други лечебни заведения.

В Бургас ще пристигнат 450 ваксини, които ще бъдат предназначени за 225 души, тъй като на всеки ваксиниран ще се слагат по 2 дози в разстояние от 21 дни.

В бургаския общински Комплексен онкологичен център първи ще се ваксинират д-р Теодор Попов - завеждащ ковид сектора в КОЦ - Бургас и д-р Николай Киселков - лекар в същото отделение.

240 медици от УМБАЛ - Бургас са изявили желания да се ваксинират. Това обаче ще стане по предварително изготвен списък и когато има ваксини.

На пърия етап от кампанията в страната ще бъдат имунизирани 5000 души - медици на първа линия. Първите 10 000 ваксини за целта пристигнаха днес в страната.