Точно копие на мумията на Тутанкамон може да бъде видяна в изложбата в Бургас. Снимки Бургас без цензура

Точно копие на мумията на Тутанкамон може да бъде видяна в изложбата в Бургас. Снимки Бургас без цензура

Най-малката - 9 см., статуетка на египетския фараон Хеопс, мумията на Тутанкамон и бюстът на Нефертити пренасят бургазлии и гостите на града в древен Египет. Точните копия на арт ефактите са малка част от експозицията "Египетски приказки", която е подредена в зала "Черноморие" на Конгресния център в морския град.

Предметите, съдовете, статуетките са изработени в египетската факбура "Конуус", чието име в превод означава - съкровище и са проект на "Антика". Експонатите са предварително сканирани и изработвани ръчно, за да се запази автентичността им, като всеки от тях е със сертификат издаден от Върховния съвет по антиките.

"Египетски приказки" показва различни периоди от историята на Египет, като се започне от синовете на основоположника на IV династия. В зала "Черноморие" може да се види най-малката статуетка на Хеопс, която е висока само 9 сантиметра. Посетителите могат да се полюбуват и на красотата на Нефернеферуатен Нефертити - царица на Древен Египет от XVIII династия (XIV век пр.н.е.), съпруга на египетския цар Ехнатон, царувал от 1353 пр.н.е. – 1336 пр.н.е . В превод името ѝ означава "Идващата красота" или "Красавицата дойде". Оригиналният бюст на Нефертити дори не се намира в Египет, а е в един от музеите за египетско изкуство на Острова на музеите в Берлин. Посетителите в Берлин нямат право да снимат бюста, който е поставен зад специално защитно стъкло, докато тези, които ще посетят изложбата в Бургас могат от няколко сантиментра да се насладят на красотата на царицата. Копието на бюста показва в пълнота изяществото на оригинала.

Един от уникалните експонати в "Египетски приказки" е точното копие на мумеята на фараона Тутанкамон. Предверието на гробницата е била отворена на 26-ти ноември 1922 по време на разкопките в Долината на царете, извършени в продължение на шест години от археологът Хауърд Картър. "Дори и да отидете в Египет, няма да може да видите мумеята на Тутанкамон. Ще видите само саркофага, в който лежи тя. Затова тук имате рядката възможност да видите точно копие на мумеята", каза проф. Сергей Игнатов - основател на египтологията в България, при откриването на изложбата.

"15 столетия имаме съвместна история с Египет, като се започне от времето на птоломеите, мине се през Римката империя и се стигне до Османската империя, когато сме били отново заедно. Египет е бащата и майката на европейската цивилизация", сподели проф. Игнатов.

В изложбата, освен експонати от древен Египет, сред които и маската на Тутанкамон, са показани и копия на православни икони от коптски манастири. Коптите живеят основно на територията на Египет. Те са най-голямата християнска група и в Судан, и в Либия.

На откриването на изложбата присъства и посланикът на Арабска република Египет Халид Ибрахим Емара заедно с посланики и консули на ОАЕ, Йемен, Полша, Виетнам, Аржентина. Посланик Халид Ибрахим Емара поздрави дошлите и изрази своята благодарност към Община Бургас, която бе представлявана от зам.-кмета по култура Диана Саватева. Сред официалните гости бе и Севдалина Турманова - председател на Общинския съвет в Бургас.

Основателят на "Антика" - Ахмед Наср сподели няколко думи за изложбата, която ще остане в зала "Черноморие" на Конгресния център до 19-ти септември.

Освен да разгледат експонатите, посетителите ще могат да направят виртуални обиколки на Египет с VR очила, както и да се научат да изписват имената и годините си с помощта на египетски йероглифи. Има обособен и специален кът с различни активности за деца. Закупилите билет за изложбата могат да участват и томбола с награди - екскурзия до Египет.

Галерия