Мария Бенчева (вляво) откри изложбата. Снимки Лина Главинова

Мария Бенчева (вляво) откри изложбата. Снимки Лина Главинова

Наздравица с новото божоле даде началото на изложбата "Енотека и библиотека", която е подредена в залата на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас на улица "Булаир" №10. Червеното вино от лимитирана серия на известна изба от региона бе специален подарък от домакините за гостите, дошли на откриването на експозицията. В нея са включени фотокопия на архивни документи, свързани с развитието на лозарството, винопроизводството, полезни съвети от старопетачтните книги и още много любопитни откъси от вестници и ръкописи.

"Тази уникална изложба е специален подарък от библиотеката за бургазлии по случай празника на града - Никулден", каза при откриването директорът на РБ "Пейо Яворов" Мария Бенчева.

Изложбата се организира в партньорство с Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" - София. Бояна Минчева - завеждащ отдел "Ръкописи и старопечатни книги" в НБ "Св. св. Кирил и Методий" представи документите, които са от фонда на библиотеката и техни снимки са включени в уникалната експозиция. В нея могат да се видят фамсимилета на заглавни страници на вестници и списания, посветени на виното и винопроизводителите. Така например вестник "Руйно вино" излиза на вестникарския пазар преди век с една мисия - да брани винопроизводителите и да защитава правата и интересите на питиепродавците и лозарите в България. Появата му е провокирана от слуха, че ще бъде въведен сух режим в страната. Това се оказва сериозен проблем за българите, които, освен познавачи, ценители и почитатели на виното, са и производители. От първа страница на вестника става ясно, каква е мисията на екипа му, който е готов да брани с всички средства отрасъла и дори призовава всички да бдят и да се противопоставят на тази зловредна идея.

Гостите на откриването, освен че се докоснаха до малка част от книжното ни богатство, посветено на виното и опитаха новото божоле, отнесоха със себе си подарък - новият брой на списание "Бакхус" - медиен партньор на изложбата. За събитието в Бургас специално пристигна и главния редактор на изданието Джиджи Лагадинова.

Галерия