Част от пътищата в страната, в това число и някои проходи, са затворени за движение. Снимка Петя Добрева

Част от пътищата в страната, в това число и някои проходи, са затворени за движение. Снимка Петя Добрева

Не тръгвайте на път, ако не е наложително! Пътят Варна-Добрич е затворен за движение на тежкотоварни автомобили, съобщиха от Областната дирекция на МВР в крайморския град, предаде Vesti.bg.

Снегонавявания има и в района на Провадия и Ветрино, допълват от полицията.

Затворен за движение за всички моторни превозни средства поради навявания е пътят Шумен-Силистра. Поради намалена видимост към 06:00 ч. е затворен за движение и първокласният път Шумен-Разград-Русе, съобщиха от МВР.

Въвежда се временно ограничение на движението по Ришкия проход за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. Изградени са контролно-пропускателни пунктове. Екипи на полицията са на място и следят за спазването на въведените ограничения.

Около 03:30 ч. в дежурната част на Областната дирекция е постъпил сигнал за настъпил инцидент на пътя Шумен-Велики Преслав. Изпратеният на място екип е установил, че при извършване на оглед на пътя и на опасно надвисналите клони служител на пътноподдържащата фирма е бил ударен от водач на лек автомобил. Мъжът е откаран за преглед в шуменската болница. Към момента няма информация за състоянието му, допълниха на ОД на МВР в Шумен.

Затворени за движение на леки автомобили над 12,5 тона са всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на област Добрич, съобщи дежурният в Областно пътно управление. Към момента девет машини работят по почистване на направленията. 

Без ток е цялата община Крушари, съобщи за БТА оперативният дежурен. При тях бурята е започнала след 3 часа сутринта. 

В Тервел няма сигнали към оперативния дежурен, вятърът е утихнал, бурята се е разразила към 2 часа.

Оперативният дежурен в община Генерал Тошево каза, че има снегонавявания на места, но машините не са спирали да чистят общинската пътна мрежа. 

В общините Шабла и Каварна няма сигнали за населени места без ток и вода, там все още вали дъжд. 

Оперативният дежурен в община Балчик съобщи, че в част от Белия град няма ток, но няма сигнали от села за аварии. 

В община Добричка също не са постъпвали сигнали за села без ток и вода. 

В град Добрич машини почистват пътните артерии, като няма сигнали за райони без ток и вода, каза оперативният дежурен. 

От автогарата съобщиха, че няма да пътуват автобуси по междуградските линии. 

От Хидрометеорологична обсерватория Добрич посочиха, че снежната покривка е 10 см, а скоростта на вятъра е 13 м/с, температурата е 0 градуса. 

В областта снегът заваля малко след полунощ, като се очаква влошаване на метеорологичната обстановка през деня. Съветът на институциите е да не пътувате, ако не е наложително. 

По автомагистрала "Хемус" е ограничено движението за автомобили над 12 тона, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.

От там уточняват, че обстановката във Варна започна сериозно да се усложнява.

По-рано пътят Варна - Добрич бе затворен за тежкотоварни автомобили.

Затруднено е движението в района на Подбалканския път в област Стара Загора, съобщиха от Областното пътно управление (ОПУ). Няма затворени пътища, но зимните условия затрудняват движението на моторни превозни средства в общините Гурково, Ягода, Мъглиж, Казанлък, Павел баня. 

Затворена за движение на товарни автомобили е и автомагистрала "Тракия" в посока София от 156-и до 208-и километър. 

Изцяло е преустановено движението по проходите "Шипка" и "Хаинбоаз". И на двата прохода продължава да вали сняг и да духа силен вятър, допълниха от ОПУ. 

Пътят Котел - "Петолъчката" е затворен за движение за всякакъв вид превозни средства. Това съобщиха от Областно пътно управление (ОПУ) - Сливен. И допълниха, че нямат връзка с колегите си от община Котел, защото там няма ток и интернет.

Пътищата са заснежени, духа силен вятър, има навявания.

Около два-три см е снежната покривка в Сливен.

Общо 29 машини чистят снега по пътищата в областта, включително и Автомагистрала "Тракия". Там движението е при зимни условия, има силен вятър, снеговалеж и водачите трябва да се движат с повишено внимание, казаха още от ОПУ.

Обстановката във Великотърновска област е усложнена заради продължаващите вече 12 часа валежи от сняг.

Временно е ограничено преминаването на автомобили по пътя София - Варна в района на с. Железарци, заради аварирал тежкотоварен камион, съобщиха от Областната дирекция на полицията във Велико Търново. Спрени са товарните автомобили в посока Русе.

В почти всички общини има населени места без ток, засега няма информация за бедстващи хора. Изкарани са допълнителни полицейски екипи. Снежната покривка е около 30-40 см., на места достига и до 60 см., уточниха от полицията. Ситуацията е усложнена и заради десетките начупени клони и дървета.

Във Велико Търново е свикан общински кризисен щаб, който ще обходи целия град. През цялата нощ 17 снегорина и машини за опесъчаване не са спирали да работят - главните улици са проходими, съобщи във фейсбук профила си кметът Даниел Панов. Екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и „Гражданска защита“ работят по премахването на падналите дървета, включват се и групи от общинските предприятия "Горско стопанство", „Зелени системи“ и частни фирми.

Работи се по отстраняване на проблемите с електрозахранването в отделни части на града и в 20 населени места. От институциите апелират към гражданите да не излизат с автомобилите си, за да могат екипите да работят по премахване на падналите дървета и почистването на улиците. В община Велико Търново се приемат сигнали на телефони 062619102 и 0887209451.

В област Търговище няма затворени пътни участъци при първия сняг. Това съобщи дежурният в Областно пътно управление. На терен за обработване на пътните настилки са 33 машини.

Над региона продължава да вали. Образувалата се снежна покривка е от 10 до 25 см, най-голяма - в общините Омуртаг и Антоново. 

„За щастие, нямаме сериозни пътни инциденти. През нощта на пътя Буховци – Макариополско е имало няколко закъсали леки автомобила, които своевременно са изтеглени“, допълни дежурният.

Мокрият сняг е причинил чупене и падане на клони по пътищата, които се отстраняват от платната, за да не пречат на движението.

Над областта продължава да вали. Вятърът е умерен. 

Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона по автомагистрала "Хемус" в посока към Варна, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова.

Тя посочи, че тази сутрин в дежурната част на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен са получени над 15 сигнала за паднали клони на пътното платно и върху автомобили. Спасителни екипи работят по отстраняването им и обезопасяването на пътищата, по които са паднали. Извършена е евакуация на хора от закъсал автомобил край Нови пазар. Към село Царев брод са насочени сили за евакуиране на хора, които се оказали в снежния капан с четири автомобила и за оказване на съдействие.

През проходите „Превала“ и „Рожен“ е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, съобщиха от Областното пътно управление в Смолян. Пътищата в област Смолян са заснежени и заледени след падналия през нощта сняг.  Образуваната снежна покривка в Пампорово достига 20 см, а термометрите в курорта отчетоха минус 8 градуса в мразовитата сутрин, според информация от Планинската спасителна служба.

Пътищата от републиканската мрежа се почистват и опесъчават, на терен работят 52 машини и коли на снегопочистващите фирми.   Отстранени са дървета по пътя Смолян – Пловдив, паднали през нощта от снега.

Два полета от и за летище Варна са отменени заради лоши метеорологични условия, сочи справка на сайта на аеропорта.

И двата полета са на компания Turkish Airlines.

Отменени са полети от и до Истанбул, единият от които трябва да кацне във Варна в 9:20 часа, както и в обратната посока, който трябва да излети в 10:10 часа.

Червен код за обилни снеговалежи и бурен вятър издадоха от НИМХ за 26 ноевмври (неделя) в областите Разград, Шумен, Силистра и Добрич.

Ще има виелици, навявания и образуване на преспи. 

В седем области от източната половина на страната е в сила втора степен (оранжев код) за силен и поривист вятър, валежи от сняг, преспи и навявания. В дванайсет области от западната половина на страната е в сила първа степен (жълт код) за силен и поривист северозападен вятър.