Нели Тодорова е тазгодишният носител на приза Млад художник на името на Руси Стоянов. Снимки Лина Главинова

Нели Тодорова е тазгодишният носител на приза Млад художник на името на Руси Стоянов. Снимки Лина Главинова

Нели Тодорова е тазгодишната носителка на наградата "Млад художник" на името на Руси Стоянов. Престижното отличие се връчва на празника на светите братя Кирил и Методий навръх 24 май. Художници, културни дейци, общественици и граждани присъстваха на церемонията в залата на Дружеството на бургаските художници. Отличието бе връчено от по-малката дъщеря на Руси - Десислава Стоянова. "Много бе оспорвана конкуренцията тази година. Номинирани за отличието бяха още двама млади творци - Елисавета Ангелова и Божин Божинов", каза пред присъстващите Добрин Вътев, председател на Дружеството на бургаските художници. "За втори път съм номинирана за наградата "Млад художник" на името на Руси Стоянов. Първият път беше през миналата 2018-та година", сподели пред сайт "Черноморие" Нели Тодорова. И допълни, че всяка награда е опасно лека, носителят й да не се радва много, за да не се самозабрави.

На церемонията по връчване на престижното отличие присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, бургаският депутат от ГЕРБ Ивелина Василева, която е и кандидат за евродепутат и други. Градоначалникът пожела на тазгодишната носителка на наградата "Млад художник" да достигне творческите успехи на Руси Стоянов.

По традиция навръх празника на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост от Дружеството на бургаските художници откриват изложбата "24 май". Тя включва живопис, графика и скулптура. В нея участват почти всички бургаски творци. Сред участниците са Руси Куртлаков с платното "Спомен от детството", "Поморийски лодки" на  Добрин Вътев, "Спирала" на Анна Михайлова и други.

Галерия