Апаратурата е предназначена за новата сграда на КОЦ. Снимки Община Бургас

Апаратурата е предназначена за новата сграда на КОЦ. Снимки Община Бургас

Екип от немски инженери монтира днес апаратурата в най-новия корпус на "Комплексен онкологичен център - Бургас". Става въпрос за апарати за хибридна образна диагностика PET/CT и SPECT/CT, които са предназначени за най-новата сграда - Корпус 3 на бургаското лечебно заведение, която е проектирана специално за тях по отношение на защитата от радиоактивност.

Кметът на Бургас Димитър Николов днес посети медицинския център и се срещна с екипа от инженери от Германия, който вчера пристигна в Бургас, за да монтира апаратурата, която ще превърне КОЦ-Бургас в най-модерния център за диагностика и лечение в България.

"Новите апарати ще осигурят максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на този тип заболявания. С тази съвременна медицинска апаратура бургазлии ще получават най-добрите в момента условия за диагностика и лечение на едно място и то в родния си град. Това означава, че вече няма да им се налага да пътуват до далечни болници", сподели при посещението си в КОЦ-Бургас кметът Николов.

Д-р Петко Дочев - началник на отделението по лъчелечение и Николай Муткуров - началник "Лаборатория клинична дозиметрия" към Отделение по лъчелечение разказаха на кмета Николов, че новите апарати ще могат едновременно в цялото човешко тяло да определят къде има туморен процес, колко е разраснал и как да се излекува.

Позитронен емисионен томограф PET/CT е монтиран на първия етаж на новата сграда. PET/CT използва радио нуклеиден фармацевтик - глюкоза и може да определи в човешкото тяло къде има туморни образования или метастази, най-вече в меките тъкани. Освен това, че има пряко отношение към диагностиката и лечението на заболяванията, т.е. колко се е разпространил процеса и какво лечение да се направи, този апарат може да се използва и за лечение на едно заболяване, което изисква бърза диагноза и бързо лечение - белодробната тромбоемболия.

На втория етаж е другата част от апаратурата, която пристигна. Това е SPECT/CT,  който с помощта на радиоактивни източници се определят разсейките или туморите в костите. С него може да се диагностицират различни тумори. Апаратът е от най-ново поколение и разполага с два детектора за локализиране на всички видове ракови заболявания. Наличието на два детектора скъсява чувствително времето за извършване на диагностиката, което е от голямо значение и за нейната прецизност и ускоряване на лечението. Апаратът може да извършва диагностика и на инфаркти.

Пак на втори етаж е разположена операционна, в която се монтира апаратура за брахитерапия "Флекситрон". Този апарат представлява най-модерния начин за лечение на карцинома на шийката на матката при жените и на простатната жлеза при мъжете. И двете заболявания са много злокачествени, а лечението ще бъде в имплантиране по оперативен начин на радиоактивен източник или в самия карцином или непосредствено до него, който ще унищожи туморния процес.

Брахитерапията може да унищожи значително по-голямо количество от определен вид тумори, като същевременно щади околните тъкани като не позволява дори минимална радиационна доза да засегне здравите тъкани около тумора, което е много важно за лечението на пациента.

PET и SPECT ще работят към Отделението по нуклеарна медицина, а автоматизираната терапевтична система за брахитерапия ще функционира към Отделението по лъчелечение.

Апаратурата, която с марка SIEMENS и преди да бъде пусната в експлоатация един месец ще се извършват тествания с Агенцията по ядрено регулиране.

В понеделник в КОЦ - Бургас пристига и модерния 5 D скенер, който също ще бъде монтиран и тестван, преди въвеждането му в експлоатация.

Галерия