Кобленц се издига там, където се вливат двете реки. Снимки Авторът

Кобленц се издига там, където се вливат двете реки. Снимки Авторът

Немският ъгъл е един от символите на Кобленц. Това е място, където река Мозел се влива в пълноводната и красива река Рейн. Точно това място дава името на град, което идва от латински език и в превод означава замък, разположен на сливането на двете немски реки Мозел и Рейн. Градът с над 2-хилядна история се намира се в Югозападна Германия, в провинция Реланд - Пфалц, разположен на двата бряга на Рейн. А до немския ъгъл на площада е издигнат грандиозен паметник в чест на император Вилхелм Първи, яздещ кон. Този паметник през 1953 г. е издигнат на пиедестал и е обявен за паметник на немското единство. Цялата статуя е 37 метра, а височината на императора е 14 м. На площада са поставени знамената на всички селища от федералната провинция плюс тези на Федерална Република Германия.

На мястото на днешния Кобленц са се издигали укрепления още преди 1000 г. пр. н. е. Над преминаващата тук река Рейн през 55 г. пр. н. е. римският император Цезар построява съоръжение като стъпва на тези територии. Около  8 г. пр. н. е. край Кобленц вече се издигат стените на римски военен пост. По-нататъшната история на града се свързва с няколко френски крале, които избирали града, за да издигнат замъци, служещи им за официална резиденция. Няма да разказвам по-нататък историята на този красив град.

През първата Световна война той попада под окупация на французите. Затова и разхождайки се по крайбрежната алея  се изненадах, че видях паметна плоча на която пише: "Валери Жискар д”Естен - френски политик и президент на Франция роден на 2 февруари 1926 г. в Кобленц, починал на 2 декември 2020 г. във Франция". Така се оказа, че градът е свързан, не с голяма германска личност, с френска. Защото някога Кобленц е бил френски град.

Срещу знаменития Немски ъгъл, на другия висок бряг на Рейн, се издига крепостта Еренбрайтщайн. Тя е втората по големина крепост в Европа и е една от големите атракции за местните и туристите. Специално построен кабинков лифт свързва двата бряга, а мераклии да се качат на него са мнозина. В града има много църкви, сред които Лийбфрауенкирхе, дворецът Триер, където сега се помещава картинната галерия. Когато влезете в сърцето на Стария град ще видите четирите кули, които са най-известните сгради. Те ви карат да се въртите между тях в захлас и да не спирате да се насладите на пищните им фасади. Ще видите и статуите на увековечените местни жители, сред тях продавачка, полицаят Ото, обущарят Хенри.

Естествено на първо място е острия ъгъл в граничния бряг, наречен от германците Deutsches Eck - Немският ъгъл. Според преданието, в него се сливат двете големи реки – Рейн (в немската митология бащата) и Мозел (неговата дъщеря). Само това място да видиш е нещо неповторимо, величествено и ти остава за цял живот.

Галерия