Ненчо Русев (вдясно) е в основата на общата изложба. Снимки Лина Главинова

Ненчо Русев (вдясно) е в основата на общата изложба. Снимки Лина Главинова

Бай Ненчо е куратор на изложбата - акварел и скулптура. Неговата идея се роди преди няколко месеца. Предложи да направим обща изложба в галерия "Бургас", която включва негови пластиките и творби на Атанас Стоянов, Добрин Вътев. Покани и мен да участвам в изложбата, сподели пред сайт "Черноморие" Йордан Петров. Той твърди, че се чувства добре сред колегите си скулптори, които сега показват и свои акварели. Твърди че чрез акварела всеки един от тях е изразил чувство, емоция. Всеки има поглед към нещата, които ни заобикалят, затова и темите са различни. Но това което обединява и четиримата автори е красотата.

"Акварелът е поезията на живописта", категоричен е Ненчо Русев. Този път пред бургаската публика той се представя само с 9 пластики, но с 17 акварела, сред които платната - "Орфей и Евредика", "Жени с птица", "Еротичен танц". Русев ги е рисувал през последните години. "След като се изморя да моделирам скулптурите, се захващам с акварела и така си почивам", довери бай Ненчо, както го наричат всички негови колеги.

С 4 пластики - "Балерина", "Пробуждане", "Раздвояване" и "Фигура" и с 15 акварела се представя в общата изложба племенникът на Ненчо Русев - Атанас Стоянов. Сред платната са "Слънчево момиче", "Леда и лебеда", "Фигура в червено".

Добрин Вътев, председател на Дружеството на бургаските художници, показва пластиките "Грамофон", "Луноход" и "Шлем". Той се вписва в изложбата със седем акварела, сред които "Пладне", "След дъжд", "Синева". Добрин Вътев споделя, че е щастлив да участва в обща изложба с такива автори като Ненчо Русев, Йордан Петров и Атанас Стоянов. С най-голям брой акварели - 18, се представя живописецът Йордан Петров. Платната пренасят зрителя в магическия Мелник. "Мелник от години ме вдъхновява да творя", поясни Петров.

"Приятно ми е, че тази вечер откривам изложба на четирима бургаски автори. Аз се радвам, защото с някои от тях - Ненчо Русев и Йордан Петров, се познаваме от години", сподели собственикът на галерия "Бургас" Руси Куртлаков. Той е убеден, че е хубаво всяка есен да има акварелна изложба в неговата галерия.

Настоящата експозиция може да бъде разгледана до средата на месец октомври. След това в галерията ще бъде открита изложба с творби на покойния академик Светлин Русев, научи сайт "Черноморие".

Галерия