Ненчо Русев разказа как се е родила идеята за наградата Нестинарка. Снимки Лина Главинова

Ненчо Русев разказа как се е родила идеята за наградата Нестинарка. Снимки Лина Главинова

Скулпторът Ненчо Русев сам решил призът, който се връчва на Международния фолклорен фестивал, да бъде нестинарка. Първата статуетка е изработена преди 20 години. "Обадиха ми се от Община Бургас и поискаха да направя награда, без да ме ограничават с определени условия", сподели пред "Черноморие" авторът на "Нестинарка". Тогава той решил това да бъде нестинарка с икона в ръце в момент на танц. Първите три години скулптурата била с по-малки размери, като първоначално била излята от восък. Впоследствие обаче Ненчо Русев направил калъп, в който прави отливката на нестинарката, която е изработена от бронз. Така последните 17 статуетки се различават съвсем малко една от друга.

Историята около създаването на наградата Ненчо Русев разказа по време на Научните четения по хуманитаристика на името на проф. Тодор Иванов Живков, които се проведоха в експозиционен център "Флора".

Статутеката "Нестинарка" е била поръчана на скулптора от Маруся Любчева - зам.-кмет по култура на Община Бургас в екипа на Йоан Костадинов. Първите няколко години Ненчо Русев изработвал и плакет с три нестинарки, който бил връчван на ръководителите на всички ансамбли, които са участвали в Международния фолклорен фестивал. Според установената тогава традиция, Научните четения по хуманитаристика се провеждаха в рамките на Международния фолклорен фестивал. А ръководителите на ансамблите имаха среща с кмета на Общината - Йоан Костадинов и с неговата заместничка - Маруся Любчева. Традицията да се подарява плакет "Нестинарка" на участниците в МФФ бе прекъсната преди 12 години. Новият екип на настоящия кмет на Община Бургас Димитър Николов обаче продължи традицията да се присъжда наградата "Нестинарка". Тя се връчва официално на откриването на МФФ в Летния театър. Тази година това ще стане на 26-ти август, когато се дава началото на 47-то издание на най-стария фолклорен фестивал у нас.

Като част от традицията се възраждат и Научните четения по хуманитаристика. Първото им издание, след 11-годишно прекъсване, бе през миналата година и бе посветено на 80 години от рождението на проф. Тодор Иванов Живков. Идеята за възраждането им е на проф. д.и.н. Диана Радойнова от университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. Тогава участниците в четенията се обединиха около идеята те да носят името на проф. Живков - дългогодишен председател на фестивала.

"Благодарение на Община Бургас възраждаме тези четения и тази година ги провеждаме отново. Темата е свързана с наградите и в частност с приз "Нестинарка", която се присъжда по време на МФФ", каза проф. Радойнова. В четенията участваха учени и представители на музеи и културни институции от цялата страна.

Галерия