Несебър посреща Никулден с 400-метрова рибна наденица

 

Наденицата е изработена от няколко вида черноморска риба. Рецептата за направата се пази в тайна от майстор-готвача, който я е правил повече от 24 часа. "Рибната наденица ще бъде аранжирана с помощта на несебърски художници по протежението на провлака, който свързва Новия и Стария град", каза зам.-кметицата на общината Ели Кирилова. Неслучайно е решено дължината на наденицата да бъде 400 метра. Толкова е дълъг самият провлак.

След официалната част на тържествата, рибната наденица ще бъде изпечена и наразяна на хапки. Оттях ще може да опита всеки жител на града. Колбасът ще се раздава с чаша червено вино, осигурено също от общината за празника.

В навечерието на Никулден кметът на Несебър Николай Димитров подари пълнен шаран на Групата на художниците в морския град. Той и съпругата му бяха специални гости на откриването на традиционната изложба, посветена на Никулден. Кулинарният подарък бе посрещнат с усмивки и аплодисменти от художниците. Творците се зарекоха да опитат пълнения шаран днес по обяд.

На днешния ден празнуват всички, които носят името Никола, Николай, Николина, Нина и техните производни. Свети Никола е закрилник на рибарите и моряците. На 6-ти декември празнуват и банкерите.