Несебър предлага държавна стратегия за бежанците Семейството, за което каузата за право на самоопределяне на българите в Македония, се превърна в лична борба за оцеляване, получи безусловната подкрепа на кмета на Несебър Николай Димитров, председателя на общинския съвет Благой Филипов и членовете на местното македонско културно-благотворително братство "Тодор Александров", начело с председателя Никола Харизанов. В общината живеят хиляди потомци на българи от Егейска и Вардарска Македония, намерили спасение в свободните български земи, след сръбската и гръцка окупация на провинцията.

 

В знак на солидарност е обявено набиране на средства, които да обезпечат живота на бежанците, докато получат статут на трайно пребиваващи в страната и българско гражданство. Николай Димитров сподели, че работодатели са изявили желание да помогнат и скоро Здравко и Добрила ще могат да започнат работа. По време на срещата се обсъди набирането на средства да стане постоянно, като фондът да се използва за потърсилите подслон у нас бежанци от Егейска и Вардарска Македония. Резонно се появи и въпросът защо не се построят жилища за тези хора, които нямат възможност да плащат квартири в първите си месеци в родината и да им се създадат условия за труд. Идеите дойдоха от зам.- председателя на "Тодор Александров" – Иван Бабев, който смята, че е крайно време в България да бъде изработена държавна стратегия за интегриране и социализиране на наши сънародници, потърсили убежище в сегашните предели на страната. „Преди 100 г. Българската държава е имала политика за това и така е успяла да приеме милиони българи-бежанци, а сега е абсурден и антихуманен нихилизмът на държавата”- беше казано на срещата.

Задграничният представител на ВМРО за Македония, Петър Колев, заяви, че е време българите в Македония да усетят, че не са сами, а България да се възползва от предимството си на член на бленувания за Сърбия и Македония ЕС и да даде категоричен знак, че няма да търпи репресии срещу наши сънародници. Колев изтъкна, че община Несебър единствена засега се е нагърбила с проблеми, които държавата трябва да реши.

От разгърналата се дискусия на срещата бе постигнато съгласие, че по такива тежки проблеми не трябва да се мълчи, а напротив, да се даде гласност, за да може не само България, но и всички страни от Европейския съюз и дори от целия свят, да научат как една държава може в началото на 21 век, драстично да нарушава изконни човешки права, налагайки режим на апартейд спрямо свои граждани на етнически и национален принцип. Задграничният представител специално изказа своята благодарност към Община Несебър и Македонското братство от името на Здравески и всички българи от Македония за грижата, отношението и гостоприемството.

Историята на семейство Здравески  потресе присъстващите с неподозираната си жестокост и показа уродливата картина на отношението спрямо всеки, който се изяви като българин в Македония. Че "Македония е върната назад във времето", където инквизициите са били ежедневие, стана ясно от разказите на Здравко Здравески, който е готов да даде гласност на историята си дори пред Европейския парламент, защото вече му е непосилно да мълчи. През смърт, убийства, побоища и затвор заради българското си самосъзнание са преминали сем. Здравески, преди да решат да потърсят убежище в България. Пред препълнената зала Добрила Здравеска разказа какво е животът ти да се събира в пет куфара, защото една държава е демократична само на хартия. Жената е внучка на един от най-големите герои – революционери от Илинденското въстание – Георги Стоянов – загинал в бой с османските войски при отбраната на Крушево. Останали без средства и приятели, единствено обществената активност у нас спасява Здравко и семейството му от мизерията и глада. И докато държавата нехае за социализацията на македонските българи в българското общество, Несебър успя да даде нагледен урок по родолюбие, подавайки ръка и предлагайки реална помощ. 5 членното семейство бе трогнато от вниманието и изрази през сълзи искрената си благодарност към домакините.