Това е мястото, което е превърнато в кризисен център в Несебър

Това е мястото, което е превърнато в кризисен център в Несебър

Жители на община Несебър помагат с безвъзмезден труд и с дарения на украинците, които търсят спасение там от войната в Украйна. С всеки изминал ден все по-трудно се намира свободен апартамент или къща, където да бъдат настанени прииждащите украинци - предимно майки с деца. От Ахелой (община Поморие) до Елените места почти няма. Само в Свети Влас броят на украинците вече надхвърля 1 500 души по данни на кметството.

Местните заедно с украинци и руснаци, които от години живеят в общината вече втора седмица помагат на дошлите с храна, подкрепа, съвет, място за настаняване.

В Несебър събират средства за лекарства за украинци в нужда

Дария и мъжът й от 12 години живеят в България, като осем от тях в Свети Влас. Когато войната започна и първите украинци успяват да минат границата и пристигат в Несебър, Дария отваря ресторанта, който стопанисва под наем и го превръща в своеобразен кризисен център. Там се събираг помощи за всички нуждаещи се. Най-необходими са пакетираните храни - макарони, консерви с русенско варено, картофи, варива - боб, леща, ориз, захар, плодове. Всички дарения се разпределят на пакети, така че във всеки един да има едни и същи продукти и се раздават на хората, които са в затруднено положение.

За войната почти не се говори. Никой не може да си обясни как се е стигнало до тук взаимно да се избиват два братски народа - украинци и руснаци, които от столетия живеят заедно.

Медицинска сестра откликва на всеки нуждаещ се

Благотворителността не е чужда дума за Наталия Натова и нейното семейство. Тя неведнъж е откликвала на призиви да помогне, дарявала е нееднократно кръв. "Отгледана съм в семейство, което така е възпитано - да помага и да проявав благотворителност", споделя Наталия Натова. Така е възпитала и сина си.

Откакто е започнала войната и броят на украинците в Несебър расте, тя не спира да помага. Посещава имащите нужда на място, извършва манипулации, прави превръзки. Консултирала е украинци с различни заболявания, къде и как могат да получат специализирана медицинска помощ. "Малка част от хората искат нещо без пари като медицинска услуга. Търсят ме, за да ги упътя, в коя болница или поликлиника да отидат според случая си и са готови да си платя за прегледа там. Аз пари за моя труд не вземам. Правя го от сърце", допълва несебърлийката.

Насочила един мъж, който се нуждае от хемодиализа три пъти в седмицата към Здравната къща в Несебър.

Повечето от украинците, които са в Несебър са от Одеса и Киев. Повечето не искат да подават молби за статут, защото се надяват, че войната скоро ще свърши и ще могат да се приберат по домовете си.

1 500 украинци вече са в Свети Влас

Близо 1500 са украинците, дошли в Свети Влас от началото на военния конфликт до момента. Те са от различни градове - Харков, Киев, Кременчук, Лвов. Това са предимно майка с деца и възрастни хора. Настанени са в частни къщи и апартаменти, вилни комплекси, хотели. Има и украинци, които са се настанили в бази и квартири за собствена сметка. Има и такива, които живеят в имотите си, които са си купили в Свети Влас преди години.

В града има два пункта за събиране на помощи за нуждаещи се украинци. Те се раздават на пристигналите в града и околните населени места. Все още има недостиг на одеяла, топли завивки, обувки, храна.

В един от хотелите в Свети Влас са настанени 120 украинци. Седемдесет процента от тях са от Одеса. Базата отвори врати извънредно за да приюти, бягащите от войната.

В Свети Влас е осигурено помещение за безплатни спортни и образователни уроци за децата. Заниманията са всеки вторник и петък.