Средствата са предназначени само за продукти от първа необходимост. Снимката е илюстративна

Средствата са предназначени само за продукти от първа необходимост. Снимката е илюстративна

В Несебър приоритетно събират средства за лекарства за украинци в нужда, които пребивават на територията на града и общината. Става въпрос за майки с деца, възрастни и нуждаещи се хора със здравословни проблеми. Украинците, които са избягали от войната в родината си и са се установили на този етап в Несебър срещат моралната и материална подкрепа на живеещите там, както и на българи от страната и чужбина.

Бургазлийката Ева Великова е в основата на кампания по събиране на средства за подкрепа на нуждаещи се. Още миналата събота тя се свързва със свои приятели, с които през годините подкрепят различни каузи и имат отношение към благотворителността. Всички откликват на призива й за подкрепа. Някои изпращат средства от София, други чак от Намибия, всеки според възможностите си. За отрицателно време е събрана сумата от 2 920 лева.

"Реших, че с тези средства ще дадем възможност на украинците, които имат нужда да си купят лекарства и храна от първа необходимост. Затова направихме ваучери с номинална стойност 20 лева, които се раздават по списък. С тези ваучери украинците могат да си купят лекарства в аптека "Аква" и хранителни продукти в супермаркет "Жанет" в Несебър", разказа Ева Великова. Съдействие за раздаването на ваучерите й оказва украинката Дария, която от години живее в Несебър и е отворила безвъзмездно ресторанта, който стопанисва за своите сънародници. С тези ваучери не може да се купи алкохол и напитки, както и цигари и шоколадови изделия. Те са предназначени да хранителни продукти. Ева Великова изрично упоменава това условие, защото са забелязани опити за злоупотреби с тези ваучери. Работещите в аптеката и магазина са предупредени, какво може да се купи срещу ваучерите.

През последните дни обаче все по-остро се усеща нуждата от закупуване на медикаменти. Тъй като средствата, които бургазлийката е събрала със своите 12 приятели, няма да може да покрие всички нужди, кампанията по набиране на финансови дарения продължава.

Всеки, който желае да подкрепи украинците, като предостави средства, според възможностите си може да свърже с нашия сайт - на e-mail; [email protected] или да изпрати съобщение на страницата ни във фейсбук. Ние ще съдействаме тези средства да бъдат предоставени на аптеката за нови ваучери за медикаменти и на магазина за хранителни продукти.