Максим Момчилов ще отпразнува на 11-ти май своята годишнина. Снимки Личен архив

Максим Момчилов ще отпразнува на 11-ти май своята годишнина. Снимки Личен архив

Несебърският журналист Максим Момчилов става на 70 години. Той е роден на 11-ти май в Айтос. Завършва Философския факултет на софийския  университет "Св. Климент Охридски", магистър по педагогика през 1979 г. По време на следването му 1977-1979 се дипломира и във Факултета за подготовка на лектори в същия университет със специалност "Философия и социология". През периода 1982-1984 г. е завършил втора магистратура в СУ "Св. Климент Охридски" и му е присвоена втори клас квалификация към ЦИУУРК към МНП-София, през 1990-1991 година завършва магистратура "Периодичен печат" във Факултета по журналистика и масови комуникации, а през 1990 година е приет за член на Съюза на българските журналисти. В периода 1991-1993 година е зам.-председател на Дружеството на журналистите и кореспонденти в Бургас. Главен редактор е на вестник "Слънчев бряг" в периода 1988-2002 година, главен редактор на "Слънчев бряг прес" в периода 2002-2024 година и едноименното му електронно издание.

Той е с 36-годишен журналистически стаж.

През 2004 година генералният секретар на Международната конфедерация на журналистическите съюзи Ашот Джазоян удостои Максим Момчилов с Гран при за журналистика на Международния журналистически фестивал "Вяра, Надежда, Любов" - Украйна в Албена и бронзовата статуетка "Veritas" за принос към развитието на независимите медии в България.

Носител е на отличието за "Издание на годината-2005" на Международния журналистически фестивал и е удостоен с Гран при в категорията "Регионални издания".

Академията за лидери с принос за развитието на страната към Европейския форум на експертите го удостоява със Сертификат за притежаване на Златния знак на форума, даващ му официален статут на експерт с висок престиж и обществено признание в областта на медиите и развитието на българската култура - 2006. През същата година главният редакто на "Слънчев бряг прес" печели две от големите награди на Международния фетивал "Вяра. Надежда. Любов" в елитния украински курорт "Перлата на полонии" в Закърпатието. 

Сред отличията му са и Гран при "Veritas" в категорията "Преса", както и с голямата награда за регионално издание на годината  в  категорията "Регионални издания", удостоени от водещия редактор на Newsweek-Полша Мира Суходолска.

През 2009 година е удостоен с годишната награда на БХРА за най-ефективна журналистическа  публикация.

През 2009 година ръководеното от него издание печели българския вариант на "Оскар", удостояване от БХРА, за най-ефективни публикации през годината.

За отстояване на свободата на словото, за дългогодишна публицистична дейност и за творчески постижения през 2012 година е удостоен със "Златно перо" на Съюза на българските журналисти.

През 2014 и 2019 година е удостоен от Община Несебър с почетни плакети за съществен принос в развитието и утвърждаването на общината като самоуправляваща се самостоятелна общност.

През 2020 година е удостоен с ценната грамота по случай 100-годишнината на вестник "Черноморски фар", като фаропазител за доказаната подкрепа и партньорство през годините.

Максим Момчилов има публикации в над 30 вестника, 8 списания, 10 сайта. Бил е сътрудник на 12 радиа и пет телевизионни канала, изпълнителен директор на КТ "Прима сат" 1998-2007 година. Автор ня няколко книги.

Галерия