Така изглеждат яйцата по панагюрски, приготвени по нетрадиционен начин. Снимки Chef Димитър Боев

Така изглеждат яйцата по панагюрски, приготвени по нетрадиционен начин. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Яйца по панагюрски
 

Необходими продукти

2 яйца

500 гр. вода

10 гр. оцет

сол

250 гр. кисело мляко 3,6%

15 гр. зехтин

120 гр. меко козе сирене

100 гр. течната сметана

червен пипер

черен пипер

2 скилидки чесън

100 гр. зехтин за запържването на чесъна

 

 

Начин на приготвяне

Смесете млякото със солта и зехтина, разбъркайте и поставете в бутилка ISI и заредете с един пълнител газ.

Блиндирайте сиренето, сметаната, червения и черния пипер, за да стане хубав крем.

Яйцето се готви във вода за 1 час на 62,5 градуса с черупката. Когато е готово, поставете го в студена вода, при нужда просто затоплете в топла вода за 5 минути, когато е топло просто го чупите. Но ако не искате, винаги може просто да пуширате яйцето за 3 минути и 30 секунди във вряща вода със сол и оцет.

Нарежете чесъна на тъни кръгчета. Загрейте зехтина в тиган на среден огън. Запържете чесъна до златисто, след това го прецедете и изсушете с хартия.

Поставете крема на дъното на купа, отгоре сложете горещото яйце и най-отгоре покрийте с киселото мляко. Поставете запържения чесън и поръсете с едра сол и малко подправки. Сервира се на момента.

Галерия