Тази снимка на драг кралицата обиколи социалните мрежи и предизвика възмущение на потребители и политици

Тази снимка на драг кралицата обиколи социалните мрежи и предизвика възмущение на потребители и политици

Национален фонд "Култура" е финансирал транс шоу на драг кралицата* Malina Yang. Новината буквално "взриви" социалните мрежи фейсбук и туитър и последва лавина от коментари под снимката от която става ясно, че шоуто на Mdlina Yang е финансирано със средства от Министерство на културата чрез НФ "Култура" по перо - "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

В отчета на Фонда за 2022 година по тази програма са финансирани "проекти, които допринасят за цялостното развитие на културната среда във всички нейни аспекти – професионални, художествени и творчески, социални, публични, икономически, медийни, и др". Индикативният бюджет на Програмата е 10 000 000 лева. Допустими кандидати по Програмата са юридически лица и еднолични търговци. Предложените за финансиране проекти са общо 160 на обща стойност 9 812 897,43 лева със средни точки на най-високо оценения проект 268,5 и средни точки на най-ниско оценения проект 195,5. В следствие на преразпределяне на средства са подкрепени още 18 от 44 резерви. Общият размер на разходваните средства по Програмата е 11 488 522 лева.

В отчета обаче не са посочени конкретните проекти, точките, които са получили и средствата, които са усвоили за реализацията.

Снимка на шоуто на въпросната драг кралица, която се завъртя в социалните мрежи днес, обаче предизвика вълна от възмущения, не само от потребители, но и от политици. Те от своя страна отправят питане към Министерството на културата защо и как такива проекти са намерили национално финансиране?

 

*драг кралица - мъж, често пъти хомосексуалист, който влиза в образа на жена