Доц. Бойка Доневска и проф. Здравко Ждраков представиха новата магистърска специалност. Снимки Авторът

Доц. Бойка Доневска и проф. Здравко Ждраков представиха новата магистърска специалност. Снимки Авторът

Иновативната магистърската програма "Културното наследство на Българското Черноморие", която се изувача във филиала на Националната художествена академия в Бургас, бе презентирана пред представители на културни институции от морския град и региона. За втори път ще бъдат приети студенти по тази програма за учебната 2022/2023 г. Възможностите, които тя дава бяха представени от доц. Бойка Доневска - завеждащ катедра "Изкуствознание" в Националната художествена академия и колегата й - проф. Здравко Ждраков, преподавател в същата катедра и от директора на филиала на НХА доц. Димо Колибаров.

Програмата е разработена специално за филиала на НХА в Бургас. Специалността е ориентирана към културния профил и пазара на труда в Черноморския регион. Неин основен фокус е да представи и интерпретира културното наследство на ареала с акцент върху регионалното развитие на културния туризъм.

В образователен план програмата включва системното проследяване на художествените процеси през различните исторически периоди, представя някои от новите археологически находки и интерпретации, както и колекциите с творби на новото и съвременното българско изкуство. Специализиращите курсове предоставят знания и формират практически умения за научна и изследователска работа, реализация към музейни, галерийни, медийни, туристически институции и организации. Преподаватели към програмата са изтъкнати изкуствоведи, историци, археолози, реставратори и музейни специалисти от Националната художествена академия, Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" и от град Бургас.

Към настоящата година НХА предлага различни форми за насърчаване на интереса към програмата, сред които: платени практики и стажове по програмата на МОН; участие в научни проекти на специалност "Изкуствознание"; партньорство с различни институции и организации за осигуряване на семестриалните такси на новопостъпилите студенти; избираеми курсове за специализация, сред които "Авторското право в културните индустрии", "Подводна археология", "Основи на законодателството за опазване на културните паметници" и др.

Приемните изпити ще се проведат на 14-ти септември. Кандидатстването става с представяне на кратък писмен текст, свързан с проблематиката на изкуството и събеседване.

На представянето на магистърската специлност присъстваха представители на културни институции и музеи - на бургаската художествена галерия "Петко Задгорски", на Националния археологически резерват "Деултум Дебелт", на Центъра по подводна археология, председателят на ОбС - Бургас Севдалина Турманова, зам.-кметът по кулрута в Община Бургас Диана Саватева и други.

Галерия