Новите рестриктивни мерки в Ниделрандия ще бъдат в сила най-малко до 9-ти февруари

Новите рестриктивни мерки в Ниделрандия ще бъдат в сила най-малко до 9-ти февруари

Новите ограничителни мерки за пътуване до/през Нидерландия, влизащи в сила от 00:01 ч. на 23.01.2021 и са, както следва:

Въвеждане на "двойно тестване" чрез допълнително изискване за представяне на негативен резултат от бърз тест за COVID-19 за всички пътници, пристигащи в Нидерландия с въздушен или морски транспорт от високорискови зони (в т.ч. и от България):

- Всички пътници, които пристигат в Нидерландия с въздушен или морски транспорт от високорискови зони с "оранжев" код (в т.ч. и от България) или с „червен“ код, следва да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19, извършен до 4 часа преди качването на борда на самолета или ферибота до Нидерландия. Това изискване се въвежда в допълнение на наличното изискване за представяне от страна на всички пътници на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 72-часа преди пристигане в Нидерландия с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт (изискването не важи за пристигане в Нидерландия с личен автомобилен транспорт, но пристигащите в Нидерландия от съседните Германия и Белгия следва да проверят какви изисквания има в тези две държави преди предприемане на пътуване към Нидерландия с автомобил).

- Изискването за осъществяване на "двойно тестване" не важи единствено за пътници, пристигащи в Нидерландия с въздушен или морски транспорт от безопасни по отношение разпространението на COVID-19 зони, чийто списък може да бъде намерен на следния линк (на нидерландски език):

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen

Изискванията към задължителния бърз антигенен тест са, както следва:

- Негативният резултат да бъде представен на английски, немски, френски, италиански, португалски, испански или нидерландски език;

- Видът на теста трябва да бъде бърз тест (антигенен; LAMP или PCR-тест). Резултатът трябва да е негативен (или не се открива) за SARS-CoV-2;

- Името и фамилията на пътника трябва да са изписани, както в паспорта;

- Срок на изготвяне: не повече от 4 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота за Нидерландия;

- Следва да бъдат видими логото, печата и данните на лекаря или медицинския институт, извършил теста;

- Изискването за тестване е за всички граждани над 13-годишна възраст включително.

Изисквания за PCR-тестовете:

Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език, като документът трябва да отговаря на следните изисквания:

- Вид на теста: молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2 / COVID-19;

- Тестовият резултат следва да бъде негативен /или вирусът не се открива/;

- Име и фамилия: в съответствие с имената по паспорт;

- Дата и време на взимане на теста: максимум 72 часа преди пристигане на самолета в Нидерландия, като следва да бъдат отчетени времевата разлика и продължителността на полета;

- Информация за института или лабораторията, извършила теста;

- На тест подлежат всички лица над 13-годишна възраст включително.

При пристигане в Кралство Нидерландия от зона с "оранжев" (в т.ч. и от България) или "червен" код за пътуване, гражданите следва да се самоизолират в домашни условия или на място за настаняване за период от 10 дни. Карантината в Кралство Нидерландия все още има силно препоръчителен характер, като евентуалното наличие на негативен резултат от PCR-тест за коронавирус не освобождава гражданите от изискването за 10-дневно карантиниране. Очаква се в рамките на до един месец да бъдат въведени законодателни промени, с които прилагането на карантинните мерки ще стане задължително.

Забрана за полети:

Считано от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. се забранява осъществяването на граждански полети до Нидерландия от: Аржентина, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Панама, Парагвай, Перу, Република Южна Африка, Суринам, Уругвай, Венецуела и Обединеното кралство.

Забранява се акостирането на фериботи от Обединеното кралство на нидерландски пристанища.

Очаква се забраната за полети да остане в сила един месец или до влизането в сила на очакваните законодателни промени в Нидерландия, с което ще се въведе прилагането на задължителна карантина за всички пътници, пристигащи в Нидерландия.

Редуциране на изключенията от въведената забрана на ниво ЕС за пътуване към ЕС от трети страни:

- Считано от 23 януари 2021 г. бизнес-пътниците, студентите, висококвалифицираните чужди специалисти, професионалните работници в сектора на културата и изкуството, както и лицата, живущи в партньорски отношения, желаещи да пътуват към Нидерландия за краткосрочен престой, не подлежат на изключване от въведената забрана за пътуване от страни извън ЕС.

Новите рестриктивни мерки в Кралство Нидерландия ще бъдат в сила най-рано до 9 февруари 2021 г.

Пълен списък на допълнителните мерки може да бъде намерен на следните линкове:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19  (на нидерландски език) и

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19 (на английски език).

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Хага на следните телефони за връзка: + 31 70 350 3051 и в извънработно време на тел.: + 31 6 862 13 612

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).