DSC_3504

DSC_3504

Николай Димитров: В Несебър не се делим на партии и опозиция. Видя се кой какъв е

на община Несебър?

- Имам работа за вършене с моите колеги. Има натрупани много текущи ангажименти, отхвърляме си задачите.

- С какво този мандат ще бъде по-различен от първия? Вече имате четиригодишен опит зад гърба си?

- Работата си е работа и тя трябва да се върши. Хубаво е, че имаме реализирани проекти през първия мандат и сега ще ни е по-лесно при усвояване на средства по европейските фондове и други в инфраструктурно отношение.

- Вече е факт спечеления от общината проект "Духовният път". Кога трябва реално да започне неговата реализация?

- След Нова година. Тогава ще започне и реставрацията на двете църкви - "Свети Йоан Кръстител" и "Света Параскева", които ще бъдат включени в проекта. Стремим се да привличаме и друга категория туристи, за да надделеем над станалия известен вече "алкохолен туризъм", за който всеки говори.

- Какви проекти се подготвят в общината, с които ще кандидатствате за финансиране по оперативните програми?

- Различни са тези проекти. В инфраструктурно отношение подписахме договор за изграждане на претоварна станция. В момента подготвяме проекта за пречиствателната станция и дълбоководното заустване, защото по този начин ще решим един глобален екологичен проблем на територията на община Несебър, чийто основен поминък е туризмът.

- В този мандат ще имате голяма подкрепа в Общинския съвет. В предишния имаше въпроси и теми, по които ви критикуваха. Как ще работи сега със съветниците?

- И предишния мандат съм работил коректно. Който иска да работи за доброто на общината, винаги може да го направи. Всеки съветник се кандидатира с мнението, че ще бъде полезен за общината, а дали е бил полезен или не оставам всеки да си направим равносметката, а на спортен език - всеки да си направи разбор на мача. Ние имаме работа да вършим и който иска да работи за развитието на общината, да го прави. Ако някой търси лични противоречия, за да изпъкне, да нападаме кмета, за да ни забележат медиите, мисля че това е грешна тактика. Всеки знае кое е добро за него. В този Общински съвет влязоха разумни и мислещи хора, някои от тях не са за първи път съветници. Така че нещата си вървят. Не се делим тук на партии и опозиции. Дори някой да се нарича опозиция, трябва да има градивна критика, а не да отправя голи нападки, както беше в предишния мандат. Но не искам да се връщам четири години назад. Всичко си дойде на мястото. Видя се кой какъв е.

- Сега по-лесно ли общувате с основния опонент на местните избори Атанас Терзиев (ГЕРБ)?

- Какво значи да общуваме? В името на общината всеки има право да работи. Не съм връщал никого.

- Имам предвид, че след балотажа се усети една нотка на приемане на ситуацията от негова страна и тонът му стана по-мек, не толкова остър, какъвто беше преди.

- Не мога да коментирам кой как приема ситуацията. В комисиите на Общинския съвет се работи и има едно взаимодействие между ОбС и администрацията. Това, което ние запазихме. Защото опитът от минали години показа, че определени кръгове - частно корпоративни, успяха да вкарат интриги между общинската администрация и Общинския съвет и да се стигне до ситуацията, която беше предишния мандат. Тогава всички се обедихме да работим в полза на общината. А ако някой има някакви лични амбиции, да се кандидатира за нещо или да бъде някакъв, може да избере правилния път за него - дали да критикува кмета или да бъде полезен за общината.

- В края на годината вече се подготвя бюджета за 2012 година. Какъв ще бъде той за община Несебър?

- Навсякъде е криза. Ние също свиваме някои разходи, оптимизираме общинската администрация. Бюджетът ни ще бъде нормален и реалистичен, дай Боже да бъде реален и обвързан с приходната част. Това, което се говори, че сме богата община не е вярно. Това е мит, който е останал в миналото. Това не е резултат от неправилно управление на общината, а в резултат на глобалната криза, която не подмина и нас. Приходите от продажба на имоти е три пъти е по-малък сега, защото няма движение и продажби. Всяко нещо е с времето си. До преми няколко години нещата бяха различни. Но ще трябва да се справим. Ще се стремим бюджетът да бъде нормален. Няма община без зависимости. Много предприятия ползват средства от банки. Ние също ще се наложи да ползваме такива средства, защото когато трябва да се съфинансират, една пречиствателна станция например, ние не можем да изкараме пари изведнъж, но това ще го кажат финансистите. Всичко е въпрос на организация.