DSC_7006

DSC_7006

Николай Тишев: От 2015 г. Бургас става отправна точка на круизния туризъм пазара на пристанищни услуги е много голяма. Преди няколко месеца "Фиш порт" смени собственика си и те имат големи планове за развитие. Това ни поставя в една конкурентноспособна среда, в която за да съществуваме и да се развиваме трябва да бъдем много гъвкави по отношение на обслужването на клиентите. За да се развива едно пристанище, то трябва да прави постоянно инвестиции в техника и в инфраструктура, в това число и в своя персонал. Това единствено е възможно, ако увеличаваме приходите, а това от своя страна е свързано с увеличаване на товарооборота. Това е основната цел, която си поставих като станах изпълнителен директор на "Пристанището" и това ще бъде целта и през следващата година.

- Как може държавното пристанище да бъде конкурентноспособно на останалите пет частни оператори и как може да им "измъкнете" клиентите?
- Възможно е с добър мениджърски подход, с добра маркетингова стратегия, с гъвкава ценова политика и основното - добро отношение към клиентите. А те, освен цените, гледат и сервиза, който им се предлага. Това са двата основни компонента, на базата на който определят с кой пристанищен оператор да работят. Мисля, че вървим в правилната посока и мисля, че резултатите се виждат.
- Цените, на които вие оперирате по-ниски ли са в сравнение с другите портове и вие сами ли ги определяте или това прави държавата като собственик?
- Постоянно наблюдаваме ценовата политика на другите оператори и гледаме да сме конкурентноспособни. Има товари, които ние няма как да привлечем като например не можем да обработваме контейнери поради липса на техника и стиф, но всички други товари, които могат да минат през нашето пристанище имаме възможност да им предложим условия, така че те да станат наши клиенти.
- Тази година открихте Морската гара. Следващото предизвикателство е обособяването на яхтено пристанище - "Марина Бургас". Какъв ще бъде капацитетът му и на какъв принцип ще функционира то?
- На малките пристанища на юг и на север вече има изградени такива модерни марини. Бургас също заслужава подобно пристанище. Инвестицията не е много малка, затова предвиждаме реализацията на проекта да стане през следващите няколко години. Пътят не е лек. Предстои да бъде отворено пристанището за свободен достъп от бургазлии. Така че те да могат да видят Морската гара, яхтеният порт. Затова трябва яхтите да бъдат свалени на вода. Трябва да бъдат изградени понтони, да реновираме инфраструктурата и да създадем такива условия, че повече яхти да акостират на пристанище Бургас.
- Има ли вече готов проект за марината и на каква стойност е?
- Нямаме готов проект. Имаме направени предварителни разчети и визуализация. Първо трябва да приключи изграждането на трафик кулата, за да предприемем всички останали дейности.
- За колко време може да бъде завършено яхтеното пристанище и откъде ще се търсят средства за изграждането му?
- Основно работим със собствени средства, затова и периодът ще е по-дълъг. Предвидено е да бъдат изградени три понтона. Ако правим по един понтон на година, тази реиновация ще приключи за три години.
- Тази година положихте началото на круизния туризъм в пристанището. Рекорден брой лайнери пуснаха котва на портовете в Бургас и Несебър. Кога да очакваме първите пасажерски кораби през 2014 г.?
- Все още дестинацията на Южното Черноморие е Несебър. Първите круизни кораби, които очакваме ще пристигнат в края на май. Поради това, че тогава все още е пролет и условията бързо се сменят, много е вероятно някои от тези кораби, които не могат да застанат на кей да поискат да влязат в пристанище Бургас. Така се случи през октомври, когато посрещнахме пет кораба. Когато капитанът прецени, че вълнението и вятъра са по-силни не може да поеме риска да свали риска да свали хората на брега с лодки, затова избира да пусне котва не в Несебър, а в Бургас и тогава пасажерите слизат на нашето пристанище.
- През 2015 година Бургас се очертана да се превърне в круизна дестинация. Има ли вече сключени договори и корабите само в Черно море ли ще плават?
- Едната възможност е дестинацията да бъде в Черно море, но обикновено тези круизни кораби плават в Черно, Егейско и Средиземно море взависимост от това дали плаването е две седмици или един месец.
Имаме вече предварителни разговори. Направихме обща среща с туроператора, агента, с представители на "Митница Бургас" и Гранична полиция. Те ни бяха поставили няколко условия, които да изпълним и те не са тежки и ще можем да се справим. Така че се надявам през 2015 година Бургас да стане отправна точка на круизни пътувания. Като изключим Истанбул, в Черно море няма друго такова пристанище.