Настояваме кметът на община Приморско да използва правомощията си дадени му от закона, коментира Тишев. Снимка Архив Черноморие-бг

Настояваме кметът на община Приморско да използва правомощията си дадени му от закона, коментира Тишев. Снимка Архив Черноморие-бг

Заключените метални врати, които отнемат правото на достъп на гражданите до плажа в Аркутино, са поредната ярка демонстрация на погазване на закона. Най-обидното е, че всичко това се случва пред равнодушните погледи на представителите на общинската и държавната власт, които стават мълчаливи съучастници на нарушителите, коментира народният представител от коалиция "БСП за България" Николай Тишев.

Съгласно чл. 4 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие - "Гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове", т.е. никой по никакъв начин не може да възпрепятства правото на всеки един от нас да посети брега.

Години наред на това място през лятото се събират такси за правото на посетителите на плажа да паркират автомобилите си близо до морето и размерът на тези такси постоянно се увеличава, но когато и преминаването на хора вече е ограничено, това граничи с наглост.

"Невъзможността на държавата и местната власт да реагират адекватно на този и други проблеми по българското Черноморие (случаите "Алепу", "Арапя" и т.н.) е признак за разпад на институциите в страната.

"Настояваме кметът на Община Приморско и областният управител, като представител на държавата, да използват правомощията си, дадени им от закона, и да сложат край на това безобразие. В противен случай ще приемем това бездействие като невъзможност или нежелание институциите да се справят с отговорностите си и да защитят интересите на гражданите", коментира Николай Тишев.