Николай Тодоров от 10 години живее и работи в Бургас. Снимка Лина Главинова

Николай Тодоров от 10 години живее и работи в Бургас. Снимка Лина Главинова

Николай Тодоров е роден във Варна. Първото събитие организира, когато е едва на 16 години. Това е концерт на група "Клас" в Летния театър на родния му град. През 90-те години на миналия век групата беше доста популярна в страната. През 1994 година започва да организира поредица от партита и концерти под слоугана "На тъмно".
Завършва специалност "Маркетинг и мениджмънт" в Икономическия университет във Варна. И продължава да прави предимно музикални събития. Николай Тодоров бе сред хората, които участваха активно в организацията на сцената "На тъмно" в рамките на фестивала "Spirit of Burgas".
Преди година той даде началото на "Street food & Art Festival". Първото му издание се проведе във Варна. Тази година фестивалът се провежда в Пловдив, във Варна и в Бургас. Бургаското издание на "Street food & Art Festival" е в дните от 7-ми до 11-ти август на пристанището. Два от фестивалните дни съвпадат и с друг музикален формат, който Тодоров организира - "SPICE Music Festival-90's edition". На 9-ти и 10-ти август звездите от 90-те години на миналия век ще пеят на сцената, която е издигната специално за целта на пристанището. Публиката ще чуе "East 17", "2 Unlimited", "Rednex", Dr. Alban, "Cappella", "La Bouche", SNAP и други.

 

- Г-н Тодоров, тази година организирате първото издание на  "Street food & Art Festival" в Бургас. Защо решихте да го направите и тук, след като миналата година поставихте успешното му начало в родния Ви град Варна?
- Идеята за фестивал, който се случва на брега на морето се оказа добре работеща формула, която успяхме да развием във Варна. Оказа се, че и в Бургас това може да се случи, още повече че тук ще реализираме друг проект, по който работя - "SPICE Music Festival". Така че нещата вървят ръка за ръка. Хубавата музика от 90-те години на миналия век, която ще предложим трябва да бъде подкрепена с подходяща храна и напитки. Така по естествен път се развиха нещата да направим този фестивал и в Бургас.
- Бургас има двама победители в телевизионното предаване "MasterChef" - Станислав Райчев и Севда Димитрова. Единият от тях - Станислав участва в "Street food & Art Festival"...
- Освен него публиката ще може да види и други участници в телевизионното предаване, които са от Бургас - Кристина Лазарова, Махмуд Ал Байруми. По отношение на демонстрациите имаме и много други интересни участници, които ще могат да бъдат видяни тук. Те са професионални готвачи и любители. В последния ден на фестивала ще има демонстрация на виетнамска кухня, на японска кухня, на испанска кухня. Ще приготвим една огромна паеля. Аз ще я приготвя, освен като организатор, ще вляза и в ролята на готвач. Това напрактика е и мое хоби, и това ме провокира да създам фестивала. Той провокира музика, театър, кино, литература. Всички тези елементи ще бъдат представени през призмата на кулинарията.
- Защо се нагърбихте с предизвикателството в последния ден на "Street food & Art Festival" да бъде избран най-добрия уличен готвач, който ще представя България на финала в Малмьо, Швеция през септември?
- Това е естествено развитие на всичко, което правим. България по един или друг начин е участник в street food културата и съвсем резонно е да има свой представител в този тип състезание. Street food културата постепенно заема своето място и у нас. След като се свързахме с организацията, която прави това състезание, ни предоставиха лиценза да организираме българския финал, на който ще бъде избран нашия представител. Ще спазим всички изисквания, на които трябва да отговаря това кулинарно състезание. Журито, което ще оценява участниците е в състав - шеф Андре Токев, Луис Монтеро - кулинарен специалист от Мексико, който живее в момента в България, Васил Якимов - най-добрият млад готвач за 2018 година. Публиката също ще участва в избора на победител тази неделя.
- Кой ще участва в състезанието, на колко етапа ще се проведе то и с какво трябва готвачите да впечатлят журито, за да победят?
- Участниците в състезанието са готвачите, които са поканени на "Street food & Art Festival". Те са предварително селектирани на няколко етапа. Всеки един участник във фестивала вече е своеобразен финалист. Всеки един от тях през целия ден ще се опита да се представи по най-добрия начин с подходяща аранжировка на шатрата, на караваната или на камиона, или на работното си място. Ще бъдат оценявани и кулинарните умения, както и комуникацията с клиентите. Другият критерий е иновацията в street food културата, която е направена т.е. как са променени например методите на приготвяне на храна съобразени с мястото - улицата. И третият критерий е качеството и визията на храната. Между 19.00 и 20.00 часа всеки участник ще представи пред журито ястие, което ще бъде дегустирано. На тази основа ще бъде избран победителя.
- Има ли нещо в бургаското издание на "Street food & Art Festival", освен състезанието за избор на готвач, което е по-различно от изданието във Варна?
- 80% от програмата е само бургаска. В последния ден ще ни гостува една латино група "Baila Conmigo" от Венецуела, която ще направи невероятен купон. Във всеки град търсим и музиканти, и артисти от конкретното място. Имаме достатъчно различни елементи, най-успешните разбира се ги добавяме като стойност.
- Какво не знаем за Street food културата?
- Това, което все още не знаем е, че най-вкусната храна се приготвя на улицата. Казвам го и от собствен опит. Имам възможността да пътувам всяка година до Азия, откъдето тръгва тази култура. Но тя там е начин на живот. Хората там приготвят храната на улицата и се хранят на улицата. Оттам тръгва Street food културата, преминава през САЩ преди 30-40 години и идва в Европа преди 10 години. Ние тук си имаме своите традиции чрез селските събори и панаири, ако това е предисторията на Street food културата, сега идва съвременния й прочит. Има хора, които се притесняват да консумират храна на улицата, има места по света, където това е най-вкусната храна. Защото за да готвиш на улицата, ти работиш само с пресни продукти. На улицата не можеш да си позволиш да работиш със застояли продукти. Храната се приготвя веднага и се изяжда веднага. И това е чарът на този начин на хранене. Разбира се за всеки влак си има пътници. Този, който иска да бъде в ресторант и иска да опитва гурме кухня, може да го направи.
На фестивала смесваме всички елементи - музика, кино, атракции, забавления с кулинарията. Последният ден ще има състезание за надяждане с люто и ще станем свидетели буквално на люта надпревара.
- Как ще става разплащането на територията на фестивала?
- Чрез електронни карти. Има специални пунктове, където ще става това. Това е съвременния начин на разплащане на всички големи събития в Европа и в света. Безналичните плащания набират скорост и са удобни за работа. По този начин се избягват нелепите ситуации с "Нямам да ти върна", с бакшиши и ресто и т.н., което винаги остава горчив привкус. Всеки ще може да види, какво е изхарчил и да възстанови от картата това, което не е изхарчил.

- В два от дните кулинарният фестивал ще бъде в рамките на музикалния фест. Знаете, че има особена "любов" между Варна и Бургас. Как се престрашихте да направите "SPICE Music Festival" в Бургас, а не в родната Варна?
- Може би този фестивал е плодът на тази любов. Отговарям Ви и аз с шега. Повече от 10 години работя в Бургас. Бях и част от екипа на "Spirit of Burgas" от самото му начало. За мен Бургас е много приятно място за работа. Намерил съм начина за комуникация с бургазлии, опознал съм манталитета на хората. Достатъчно широко скроен съм.
- Успяхте ли чрез групите, които сте поканили на "SPICE Music Festival" да съберете цялата палитра от музиканти от 90-те години на миналия век?
- Успяхме да изберем най-доброто от 90-те години. Между тези изпълнители има и с платинени хитове. Някои ще гостуват за първи път в България.
- Имат ли особени изисквания участниците във фестивала?
- Разбира се, че имат и ние се стараем да ги изпълним. Те не са фрапиращи, а са свързани с храната, с настаняването, с трансфери. За мен като професионалист това не са неща, които ме изненадват.
- Какви ще са размерите на сцената, на която ще се качат звездите от 90-те години?
- Около 100 кв.м. Зоната, където ще се проведе фестивала е с капацитет за 8000 души на вечер. Очакваме меломани от цялата страна, от съседна Румъния, както и чужденци, които почиват в момента по нашето Черноморие.