DSC_5429

DSC_5429

Николай Димитров: Чужденците с имоти в Несебър се чудят, че трябва да плащат данъци

от втория мандат, какво още му предстои и каква е визията за развитието на община Несебър.

- Г-н Димитров, измина една година от втория ви мандат. Като каква я оценявате?

- Не мога да давам оценки. Това могат да направят гражданите на общината. Ние си работим по капиталовата програма и изпълняваме това, което бяхме планували.

- Какви са реакциите на жителите на общината, след като ви подкрепиха на местните избори миналата година?

- Гласуваха ми доверие за следващите четири години, едната вече мина. Мисля че това, което е направено за развитието на общината в областта на инфраструктурата, социалната политика, образованието ние го изпълняваме и се надявам, че несебърлии са доволни.

- Какви бяха трудностите през този период?

- Трудности винаги има - технологични, процедурни, но ние си работим по инфраструктурните проекти, по капиталовата програма, по европейските проекти.

- Какво от обещаното по време на предизборната кампания миналата година вече успявате да реализирате?

- Проектът за Старото кметство, което ще се превърне в нова ритуална зала вече е съгласуван. В момента текат разкопките на терена. Възложено е проектирането на центъра в Новия град. Проектите за детските градини за новия комплекс "Черно море" се работят. Всичко върви, но става бавно, защото си има процедури за проектиране, за финансиране. Никога не ни стигат средствата обаче.

- За какво не ви стигат парите?

- За много неща като за нови инфраструктурни обекити, защото инфраструктурата е бавна и ликвидна и частен инвеститор не влага пари в канали, вода. Тази голяма част се пада на общината и затова инфраструктурата е догонваща, но смятам че се справяме с бюджета. На територията на общината 90% от градинките са с автоматично напояване, нещо което започнахме преди 3-4 години и го направихме. Махнахме частните фирми, които поддържаха тези паркове и си направихме общинско звено с около 25 служители, които се грижат за поддържане на зелените площи.

- Несебър изпрати още един летен сезон. Какво очаквате да се случи в туристически план през "Лято 2013"?

- По данните на туроператори има прираст на туристи между 8 и 12 %. Старият Несебър се посещава ежедневно от между 40 и 60 000 души. Стремим се да развиваме не само сезонния туризъм, но и културния, религиозния туризъм, така че очакванията ни са и през следващата година са да има добър сезон. Опитваме се да развиваме града през четирите сезона. Разбира се, че през зимата не може да има толкова туристи, колкото през активния сезон, но самият факт че тук акостират лайнери и през октомври показва, че сезонът се удължава. Защото Несебър е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и ние се стремим да го запазим.

- Наскоро в Несебър бе открит Център на занаятите в рамките на съвместен проект с Одрин по програмата за Трансгранично сътрудничество. Какви ще са реалните ползи за общината и колко души ще бъдат ангажирани там?

- Този център не е работилница, а място за обучение на занаятчии от двете страни. Ще се създаде една атмосфера за сътрудничество, обмяна на опит, което ще доведе до някакви ползи, защото производството на сувенири е важно за Несебър. Тук идват много туристи и ние искаме да им покажем нещо различно от китайските сувенири. Ние вече правим такива сувенири - декоративни бутилки, фар, всичко е правено от местните занаятчии. Това са морски и местни сувенири, които се произвеждат тук. В рамките на проекта нашите майстори ще обменят опит и идеи с колегите си от Одрин.

- По време на откриването на центъра споменахте, че работити по още един съвместен проект за създаване на еко детска градина в Стария град...

- На мястото на старата детска градина, която не работи от 20 години ще бъде изградена нова. Направихме проект, който е съгласуван и очакваме финансиране по програмата за Трансгранично сътрудничество, по която вече сме кандидатствали с него. В градината се предвижда децата да бъдат обучавани как да опазват флората и фауната.

- Ако сроковете бъдат спазени и проектът на общината бъде одобрен, в какъв период от време трябва да приключи строителството и децата да започнат да се обучават в тази еко градина?

- Надявам се, че в кратки срокове това може да стане. Става въпрос за една група за 26 деца. Градината ще има кухня майка от основните детски градини. А децата ще имат специализирано обучение в екологична тематика. И другите ни детски градини от малки учим децата на разделно събиране на отпадъци в цветните контейнери, да опазват околната среда.

- Работите по няколко проекта. На какъв етап е този, свързан с пречиствателната станция на Радва?

- Пуснали сме процедулата за ремонт на пречиствателната станция и отвеждащия колектор за канално-помпените станции. В процес на съгласуване е процедурата за дълбоководното заустване. Техническата част на проекта в момента се гледа в Министерството на околната среда и водите. Очакваме, когато всичко бъде одобрено да бъдат обявени конкурсите за избор на изпълнител.

- Предстои да бъде изработен проектобюджета на общината за 2013 година. Какви ще бъдат приоритетите и за какво ще бъдат заделени повече средства?

- Приоритетите са - инфраструктура, социална политика. Ние сме от малкото общини с добра социална политика и помагаме на жителите на община Несебър. Заделяме средства и за образование, и за спорт.

Когато започне да се обсъжда проекта за бюджет, ще стане ясно и какви са му параметрите. Все пак в условия на криза успяваме да имаме една финансова стабилност. Понеже се говори, че сме най-богата община - не сме най-богатата, но сме финансови стабилни, което ни позволява да поддържаме инфраструктурните си проекти, социалните дейности, образованието.

- На какво се дължи тогава, според вас, продължаващият да съществува мит, че Несебър е богата община?

- Когато дойдат избори политиците смятат на колко души, какви средства се падат. Но не те вземат предвид хората, които живеят тук, но не са регистрирани. Тук има руснаци и други чужденци. И ако се раздели приходната част на всички, които живеят тук и официално регистрираните, и тези които живеят целегодишно, но не нямат адресна регистрация в Несебър, ще се види, че не сме богаташка община, но си оправляваме ресурсите така, че да ни стигат.

- Тази година се забеляза повишено търсене на имоти в Бургас и Поморие от страна на руснаци. Какъв е интересът им към Несебър?

- След като мина ирландския и английския интерес, в момента има ръст на руснаци. Лошото е, че държавата не им съдейства. Не може той да инвестира 50-100 000 евро и да ходи по фирмичките и да чака за виза. Не знам кога някой ще се сети да ги махне. Не знам, може би стоят по икономически или политически причини. Не мога да коментирам. Но е обидно хората да чакат, когато са собственици тук да чакат с месеци и да се редят на опашки, за да си изкарат визи за престоя си у нас.

- Знаете ли, колко са постоянно живеещите тук руски граждани и дали техните деца посещават детските градини и училища в Несебър?

- Точна бройка не мога да кажа, но имаме деца и ученици от Русия и Великобритания, които учат тук. Нямаме точна статистика, защото много чужденци, когато купуват имоти не плащат данъци. Някои от недобросъвестните собственици на фирми за продажба на жилища им казват, че те не са длъжни да го правят. Когато чужденците идват в приемния ми ден в кабинета ми, се учудват, че трябва да си плащат данъци. Понеже нашето законодателство позволява да се сключи предварителен договор на акт 14, след още 5 години може да не е завършен обекта и те не плащат данъци, след като няма акт 16 и имотът не е обявен в общината. Затова нямаме информация и нямаме механизъм, по който да си приберем местните данъци и такси. И така общината е ощетена с една много сериозна цифра.

- С какви проблеми идват чужденците при вас? От какво се оплакват?

- Най-често, че попадат на недобросъвестни инвеститори, не могат да си узаконят имота или когато в тяхно отсъствие по Закона за етажната собственост се избира домоуправител и се сметнали такси, които трябва да плащат. Други се оплакват, че има извършени кражби през зимата, когато те не са тук. Защото знаете, че след като се продадат общите части остава представител на фирмата инвеститор или на някой друг да събира пари за поддръжка на инфраструктурата. Но това не са неща от нашата компетенция, а по скоро са за разследващите органи. Ние единствено можем да съдействаме за справки за териториални процедури, ТСУ и други. Затова казваме на посланиците, ако има интерес и запитвания на ваши граждани за закупуване на имот по-добре първо да направят справка в общината, какви документи има съответната фирма или инвеститор, за да не стане после късно. Тук е моментът да се променят законите и да неможе недобросъвестните интеститори да се измъкват. Защото човекът идва, купува си имот, довежда и приятели и в един момент се оказва, че са излъгани. И това говори лошо не за община Несебър, а като цяло за България, че няма бизнес климат и няма гаранции за чуждите инвеститори и затова те се отдръпват. Тука по морето има много излъгани хора. Има постоянни оплаквания в посолствата на Великобритания и Русия. Общината може само да съветва и да дава информация.

- Несебърлии как помагат за реализацията на проектите на общината? Плащат ли си редовно данъците?

- Нямаме проблеми с данъците. Събираме ги. Всеки си знае кога ще плати. Сега пак предстои да гледаме актуализацията на бюджета, приходната част е преизпълнена.