2000 ученици учат в школата, за чиито столове не се намериха кандидати. Синмка Архив Община Бургас

2000 ученици учат в школата, за чиито столове не се намериха кандидати. Синмка Архив Община Бургас

Нито една фирма не е подала документи за участие в конкурса за отдаване под наем на пет училищни стола в бургаски училища, научи "Черноморие". Конкурсът трябваше да се проведе тази сутрин. До него обаче не се стигна, тъй като нито един кандидат не е закупил тръжна документация. Заявки за участие се приемаха до 16.00 часа вчера, 23-ти април.

Става въпрос за отдаване под наем за срок от десет години на следните помещения - в СУ "Иван Вазов" и ПГЕЕ "Константин Фотинов" с площ от 303,76 кв.м. в сутерена в сградата, която делят двете учебни заведения и е подходящ за кухня - майка. Столът на ОУ "А. Г. Коджакафалията" е с площ от 374,46 кв. м. и също се намира в сутерена в сградата и е подходящ за разливочна. В ОУ "Васил Левски" в квартал "Горно Езерово" се отдава помещение с площ от 140,18 кв. м. на първия етаж на сградата и е подходящо за разливочна. Столът в ОУ "Христо Ботев" в квартал "Долно Езерово" е с площ от 430,00 кв. м. и се намира на първия етаж в блок "Г" на училището и е подходящ за разливочна. 38,02 кв. м. е помещението в Професионална гимназия по туризъм. То се намира в полуподземен етаж в сградата и е ходходящ за бюфет.

В петте училища, за чиито столове се търсиха наематели, учат близо 2000 ученика, от които 650 са децата, които ще бъдат в начален курс и целодневно обучение през учебната 2019/2020 година. Те имат право на закуска по програмата за подпомагане храненето на учениците от подготвителни групи и I-IV клас, както и топъл и качествен обяд в столовете, където децата спокойно да обядват. Освен училищните столове, към тези училища има и бюфети, в които могат да се предлагат сандвичи, напитки и закуски, съгласно наредбите на министерството на земеделието, министерството на здравеопазването и програмата на Община Бургас за здравословно хранене на учениците.

"Провеждаме конкурса за втори път, защото и предишния нямаше кандидати. Ще възможим дейностите на Общинско предприятие "Туризъм". Няма да оставим децата без храна. Ще трябва и да се извърши ремонт, където е необходимо, за да може от следващата учебна година учениците да се хранят при добри условия", коментира пред "Черноморие" зам.-кметът по култура и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Не е ясно кога ще бъде насрочен конкурса за трети път. "Може да се наложи да променим условията в него, за даа намерим наемател", допълни Ананиева.