Новите правила за влизане в Норвегия влизат в сила от днес. Снимка Архив Черноморие-бг

Новите правила за влизане в Норвегия влизат в сила от днес. Снимка Архив Черноморие-бг

Считано от 3-ти декември 2021 г., норвежките власти въвеждат изискване за задължително тестване на пристигащите в страната граждани независимо дали притежават сертификат за преболедуване или ваксинация срещу COVID-19. Тестването ще се извършва на граничния пункт при влизане в Норвегия. В случаите, когато на границата няма тестова станция, пристигащият е длъжен да се тества за COVID-19 в рамките на до 24 часа от влизането си в Норвегия.

Изискването е в допълнение към въведените на по-ранен етап ограничителни мерки при пътуване до Норвегия: задължителна онлайн регистрация преди отпътуване, негативен резултат от тест за COVID-19, направен в рамките на до 24 часа преди влизане в Норвегия и 10-дневна карантина. Лицата с пълен цикъл на ваксинация и преболедувалите коронавирус в последните 6 месеца са освободени от изискването за предварителен тест и карантина.

Припомняме, че Република България е включена в т.нар. "червена" рискова зона съгласно класификационния критериий на норвежките здравни власти. Затова и считано от 26 ноември 2021 г., когато българските граждани предприемат пътуване от България до Норвегия от червена рискова зона, трябва да:

1. Попълнят регистрационен формуляр преди пътуване. Същият е наличен на страницата https://reg.entrynorway.no/, като пристигащите на територията на Норвегия от страни с червен рисков индекс трябва да се регистрират до 72 часа преди влизането в страната;

2. Представят негативен резултат от тест за коронавирус, направен до 24 часа преди влизане в Норвегия. Лицата под 18-годишна възраст са освободени от това изискване;

3. Преминат повторен тест за коронавирус на граничния пункт при влизане в Норвегия;

4. Следват 10-дневна карантина, която може да бъде прекратена след отрицателен резултат от PCR-тест, направен най-рано на третия ден от пристигането в страната. Децата и младежите под 18-годишна възраст са освободени от изискването за карантина, но се насърчават да се тестват на третия ден след влизането на територията на Норвегия.

Лицата с пълен цикъл на ваксинация, които могат да докажат това с документ (Европейски зелен сертификат за ваксинация с четим QR код), както и преболедувалите COVID-19 през последните 6 месеца (потвърдено с положителен PCR резултат) са освободени от изискванията за карантина и тестване преди пристигане в Норвегия.

При нужда от съдействие българските граждани в Норвегия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]