Новите мерки ще са в сила до края на месеца. Снимка Архив

Новите мерки ще са в сила до края на месеца. Снимка Архив

Норвежкото правителство реши да наложи най-строгите ограничителни мерки досега - пълно затваряне в 10 общини, включително столицата Осло, във връзка с установени случаи на новия "британски" щам на коронавирус в община Нордре Фоло и с цел предотвратяване на евентуалното му разпространение.

По информация на посолството ни в Норвегия, от 12.00 часа на 23-ти януари за Осло и още 9 общини (Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn, Våler и Nordre Follo) са в сила: пълно затваряне на магазините, с изключение на хранителните, аптеките и бензиностанциите; затваряне на ресторанти, фитнес зали, басейни, религиозни домове, библиотеки, културни домове, кина и театри. Изключение се прави за  доставка на храна по домовете. 

Забранени са всички масови събития, с изключение на погребенията, както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни. Наложена е работа от вкъщи за всички, чиято дейност го позволява.  Детските градини, началните и средните училища преминават на ротационен принцип на обучение. Университетите и колежите преминават на дистанционен обучителен режим, а всички останали техни дейности се преустановяват.

В допълнение правителството отправи препоръки да се избягват домашни събития, както и несъществени пътувания извън района на обичайното пребиваване.

Препоръчва се на общините да въведат засилени мерки в обществения транспорт, а всички, които са поставени под задължителна карантина след пътуване извън Норвегия,  да бъдат тествани повторно между 7 и 10 ден от карантинния период. При възникнало съмнение за заболели с новия, мутирал вариант на Covid-19, се препоръчва и членовете на тяхното домакинство да бъдат поставени под карантина.

На този етап мерките ще важат до 31 януари 2021 г., като има вероятност да бъдат продължени.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]