Нощта на музеите ще се проведе на 21-ви май при вход свободен. Снимка Архив Черноморие-бг

Нощта на музеите ще се проведе на 21-ви май при вход свободен. Снимка Архив Черноморие-бг

"Нощта на музеите" тази година ще сложи началото на летния сезон в Регионалния исторически музей в Бургас. В "Нощта на музеите", която ще се проведе на 21-ви май, експозициите на РИМ–Бургас, ще представят новите си изложби за предтоящия сезон. Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянните и гостуващите изложби от 18:00 - 00:00 часа с вход свободен.

В Природонаучната експозиция (улица "Константин Фотинов" 30) в "Нощта на музеите" посетителите ще могат да разгледат новата постоянна експозиция "Светът в зрънце пясък". Тя представя колекция от крайморски пясъци от цял свят, която музеят събира вече 8 години и която е единствената в България. Във витрината са подредени най-интересните артефакти от всички континенти вкл. Антарктида, от различни плажове – златисти (Копакабана в Бразилия), зелени (плаж Папаколеа, Хаваи), бели и розови (Бермуда, Бахами, Барбадос и Куба), черни (Гърция, Франция, Коста Рика). Най-много са пясъците от морските плажове, но има от реки и от пустини (Сахара, Аризона, Юта, Дубай).

В Етнографската експозиция (улица "Княз Александър Батенберг" № 12-14), посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата "Нестинарството – българската магия с огнена жарава" - 11 табла с фотографии от 1946 и 1953 г., които представят в детайли нестинарския празник на 3 юни в село Българи и неговата кулминация – танца върху огнена жарава.

В Археологическата експозиция (булевард "Алеко Богориди" № 21), ще бъде представена изложбата "Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие". Това е първата и единствена по рода си подобна изложба, която представя най-елитните екземпляри на средновековните художници от Черноморието от периода XII – XIV в. Това са блюда, купи и паници с различни изображения – растителни, геометрични, животински и др. Сред експонатите намират място такива световни паметници като барсът от Русокастро, еленът от Балчик и воинът-пантера от Созопол. Изложбата е съвместна, на музеите от Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол.

В Историческата експозиция ( улица "Лермонтов" № 31) Откриване на гостуваща изложба "Манастирската култура на Балканите" от ИМ – Самоков. Изложбата ще гостува през целия летен сезон. Изложбата представя манастирите и манастирската култура на Балканите чрез 30 фотографии от различни Балкански манастири. "Манастирската култура на Балканите" представлява малка, но представителна извадка от фотографското творчество на проф. Михаил Енев. Негова е заслугата за популяризиране, изследване и запазване на духовното наследство на Атон – Света гора.