Изложбата ще бъде открита тази вечер в университета

Изложбата ще бъде открита тази вечер в университета

Училищна стая от миналия век, редки стари фотографии, предмети и ценни документи ще разкрият пред посетителите историята на учебните заведения, които повече от век подготвят учители в Бургас. Как в един клас на девическото училище през 1919 г. започва подготовката на първите учителки в града?Как през 1943 г. Бургас става четвъртият град в България, в който е основан учителски институт? Как през 1948 г. преподавателите отказват учебното заведение да носи името на съветския възпитател Макаренко и избират за свой патрон българския поет, революционер, а също и учител Христо Ботев?

Отговори на тези въпроси, както и много интересни факти ще научите в новия музей „История на педагогическото образование в Бургас през XX в.“. Той е реализиран от преподаватели в катедра „Педагогика и методика на обучението“ към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас и се помещава в Пинакотеката на Факултет по обществени науки – единствена по рода си в България малка изложбена зала с ценни стенописи и картини от известни български художници.

Експозицията е постоянна и достъпна за гражданите и гостите на Бургас. На входа ги посрещa стар бронзов орелеф (паметник) на Ботев. За неговата изработка заделят пари от скромните си заплати някогашните преподаватели в учителския институт. В залата 9 информационни табла показват исторически снимки, факти и бележити дати, портрети и имена на значими личности, дали своя принос за развитието на педагогическото образование в Бургас. Сред тях са първите директори и преподаватели, учени, автори на методики и учебници, както и известни творци като Петко Задгорски, Георги Баев, Павел Вълков, Крум Кошаревски, Борис Ибришимов.

Новата експозиция ще помогне на студентите по детска, начална и социална педагогика, които са в сградата всеки ден, да се запознаят нагледно с историята и развитието на учителската професия в града през миналия век.

Музеят ще бъде открит тази вечер в 17:00 часа и е част от събитията, посветени на 60 години от основаването на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас и един век педагогическо образование в града.

Галерия