Нов водоем ще захранва Черноморец целогодишно

 

"Водоемът е най- добрият подарък за двойния празник на Чреноморец- това, че бе обявен за град и предстоящия празник- Никулден", заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи. Той пожела на жителите на Черноморец  да се обединят около хубавите събития, които се случват на най- младия български град и заедно да работят за по- доброто му бъдеще. Панайот Рейзи припомни, че водоемът се строи повече от 20 години и благодари на кмета Добри Добрев за усилията му за неговото завършване.

От своя страна кмета на Черноморец благодари  на общинското ръководство и на общинския съвет за пълната им подкрепа за реализиране на водното съоръжение. Той подчерта, че водоема не само  решава сериозен проблем, но отговаря на по- високите стандарти на град като Черноморец.

Новият водоем в Черноморец ще гарантира редовно водоснабдяване на града през цялата година и най- вече през летния сезон, когато курорта приютява около 12 хил. души

Дебитът на водоема е 5 000 кубика за денонощие, което гарантира, че при авария на основното водоподаване от язовир "Ясна поляна" градът ще може да бъде захранван с вода самостоятелно пет дни. През лятото новият водоем ще може да осигури  самостоятелно водоподаване за  около 12 часа.

Проектът за нов водоем, който да отговаря на нарастналите нужди на Черноморец е направен още през 1983 година. Четири години по- късно е започнато неговото строителство и през годините е спирано поради липса на финансиране.Община Созопол осигури собствени средства за цялостното строителство на водното съоръжение, което бе завършено през настоящата година и вече функционира.