Новата специалност бе представена в Магазия 1 в присъствието на кмета на Бургас Димитър Николов (вторият отляво надясно) и ректорът на НХА проф. Георги Янков (в средата). Снимки Черноморие-бг

Новата специалност бе представена в Магазия 1 в присъствието на кмета на Бургас Димитър Николов (вторият отляво надясно) и ректорът на НХА проф. Георги Янков (в средата). Снимки Черноморие-бг

Нова магистърска програма на Националната художествена академия ще запълн "глада" за изкуствоведи в Бургас. "Културното наследство на българското Черноморие" ще се преподава само във филиала на Академията в морския град. "Основният фокус е върху изучаването, интерпретацията на наследството на Черноморския ареал. На студентите ще преподават археолози, историци, реставратори от Бургас, Балчик, Варна и Велико Търново. Експерти по консервация и реставрация на паметници на културата", каза доц. Бойка Доневска - ръководител на катедра "Изкуствознание" в НХА.

Кандидатстването ще става на две сесии - през юли и септември. Студентите ще се обучават в редовна форма в продължение на три семестъра. 

Завършилите програмата магистри получават специализирани познания и компетентност в областта на: художественото и културно наследство, създадено в Черноморския регион; организацията и управлението на дейности, свързани с разработване на културни коридори, изготвяне на пътеводители на художествените паметници и селища в Черноморския регион.

Със своята комплексна подготовка, магистрите получават възможност за перспективно кариерно развитие като мениджъри на културния туризъм; в музеите, художествените галерии, общински, правителствени и неправителствени структури и организации; в туристическите агенции. Те могат да работят като ръководители на отдели в културните учреждения; музейни експерти и галеристи; куратори, организатори на културни дестинации; специалисти по въпросите на културното наследство в туризма; редактори в специализирани издания и в медии, експерти по различните видове визуални изкуства, както и при разработването на общински и областни програми за развитие и опазване на културно-историческото наследство.

"Подготвяме още две бакалавърски програми за филиала на Академията в Бургас - "Индустриален дизайн" и "Подводна реставрация и археология", като първата ще стартира през есента на 2022 година", каза проф. Георги Янков - ректор на Националната художествена академия.

"През последните три години се наблюдава отлив на студенти от другите филиали на университети в страната. Тук обаче това не е така. Академията дава импулс на средното образование в Бургас и в гимназиите започват да обучават в съпътстващи специалности. А ние им помагаме в намирането на нови пространства за обучение", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов.

От Общината се предоставили на Академията и Графичната база.

Галерия