В населеното място около пешеходните пътеки и изпъкналите неравности скоростта ще бъде ограничена до 30 км/ч. Снимка АПИ

В населеното място около пешеходните пътеки и изпъкналите неравности скоростта ще бъде ограничена до 30 км/ч. Снимка АПИ

Нови пешеходни пътеки в Маринка няма да има, Агенция "Пътна инфраструктура" ще намали скоростта до 30 км/ч, става ясно от официално прессъобщение изпратено до медиите. АПИ е въвела всички необходими мерки за осигуряване на пътната безопасност на път I-9 Бургас - Малко Търново, в участъка, преминаващ през село Маринка, съгласно своите компетенции и спазвайки законовите изисквания.

На пътя, преминаващ през населеното място, има изградени осем изпъкнали изкуствени неравности и пет пешеходни пътеки. Поставен е светофар с жълта мигаща светлина, с цел да заостри вниманието на водачите. Скоростта на движение е ограничена до 40 км/ч. Участъците, където са разположени търговски обекти са сигнализирани с пътни знаци - "Забранено е паркирането" и "Нарушителите се отстраняват принудително", с цел предотвратяване на пътни транспортни произшествия. През месец май 2024 година ОПУ-Бургас е освежило маркировката на съществуващите пешеходни пътеки. До края на месец октомври маркировката ще бъде повторно освежена, там където е необходимо.

Искането на кмета на село Маринка за допълнителни пешеходни пътеки, изграждане на пешеходен светофар с бутон и уширения на пътното платно (джобове) за кратковременно паркиране около търговските обекти е в разрез със Закона за движение по пътищата и поднормативните наредби, които регламентират в какви случаи и при какви условия може да бъде реализирано гореописаното. Искането за монтиране на пешеходен светофар с бутон не отговаря на изискванията на наредбата за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали, според която не са налични условията и няма законово основание за изграждане на гореописания.

Според изискванията на наредбата сигнализация на пътищата с пътна маркировка, в това число разстоянието между пешеходните пътеки се препоръчва да не бъде по-малко от 250 м. Уширения на пътното платно (джобове) за кратковременно паркиране около търговските обекти, разположени по републиканския път ще доведе до допълнително затрудняване на движението и застрашаване на безопасността.

Агенция "Пътна инфраструктура" е одобрила проект на Община Бургас за въвеждане на ограничение на скоростта на път I-9 Бургас - Малко Търново в границите на урбанизираната територия на село Маринка. Съгласно проекта на Община Бургас, скоростта на движение ще бъде ограничена до 30 км/ч в участъците с изпъкнали изкуствени неравности и налични пешеходни пътеки. Път I-9 Бургас - Малко Търново е първокласен международен път от републиканската пътна мрежа, по който преминава международен трафик и скоростта на движение не може да бъде ограничена до 30 км/ч по протежение на цялото трасе.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира водачите да спазват съществуващите правила за движение по пътищата и да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта за движение през населеното място, както и да не спират неправомерно на забранените за престой места.