Първата система вече е инсталирана в Националния институт по криминалистика към МВР. Снимки Министерски съвет

Първата система вече е инсталирана в Националния институт по криминалистика към МВР. Снимки Министерски съвет

Две нови автоматизирани системи ще заработят до дни и ще ускорят значително проверката на кръвните проби за наркотици на шофьорите. Първата система вече е инсталирана в Националния институт по криминалистика (НИК) към МВР и ще влезе в експлоатация, след като бъдат направени и последните настройки. Втората система предстои да бъде инсталирана във Военномедицинска академия. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Николай Денков в НИК, където беше направено представянето на новите автоматизирани системи за твърдофазна екстракция. В събитието участваха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Премиерът Николай Денков посочи, че благодарение на новата техника пробите ще могат да излизат в рамките на една, максимум до две седмици. "Това е ясно предупреждение към всеки, че който злоупотреби, това ще бъде разкрито и то сравнително бързо", изтъкна министър-председателят. Ускорената обработка ще даде възможност също така да се работи паралелно както по новопостъпили проби, така и по натрупалите се до момента близо 1000 проби. Денков изтъкна усилията на редица институции в борбата с войната по пътищата.

Борбата с травматизма по пътищата е приоритет за правителството, заяви също вицепремиерът Мария Габриел. По думите й държавата предприема всеобхватни мерки – както по отношение на законодателството, така и за реализирането на конкретни ангажименти като днешния, за да се постигнат устойчиви решения. Вицепремиерът специално призова шофьорите към лична отговорност – както за своя живот, така и за живота на другите.

"Поех ангажимент към гражданите и специално към родителите на деца, загинали при пътнотранспортни произшествия, да направя всичко възможно, за да може в максимално кратки срокове да доставим системите, с които ще може много по-бързо да се изготвят експертизите и по този начин ще засилим и процеса на правораздаването", отбеляза от своя страна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Министърът обяви, че ще бъдат закупени още четири апарата със средства от Фонда за безопасност на движението. "Това е огромна крачка напред в битката с пътния травматизъм", заяви Стоянов. По думите му от въвеждането на мярката за отнемането на автомобилите от шофьори, употребили наркотици или алкохол, има значителен спад на установените случаи.

Галерия