Ученикът на Райна Кабаиванска - Давиде Риу впечатли бургаската публика. Снимки Лина Главинова

Ученикът на Райна Кабаиванска - Давиде Риу впечатли бургаската публика. Снимки Лина Главинова

Новият Лучано Павароти пя със съпругата си на сцената на Държавна опера - Бургас. Към кариерата на невероятния италиански оперен тенор се стреми кореецът Юнгхюн Риу. Той участва в концерта лауреати на XVIII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет и стипендианти на фонд "Райна Кабаиванска". Залата на Държавна опера - Бургас отдавна не е била пълна на класически концерт. Заслуга за пълния салон с почитатели на тази музика бе на родената в Бургас оперна прима Райна Кабаиванска. Тя гостува в морския град със свои ученици и стипендианти по покана на кмета Димитър Николов. Публиката имаше навероятния шанс да чуя популярни арии от опери на Гаетано Доницети, Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Пьотър Илич Чайковски, Жорж Бизе и Джузепе Верди. Оркестърът на бургаската опера бе дирижиран от Найден Тодоров.

Безспорен фурор направи тенорът Юнгхюн Риу. Невероятният му глас предизвика буря от аплодисменти и възгласи. Кореецът изпълни ария на Каварадоси от операта "Тоска" на Джакомо Пучини, ария на Алваро от операта "Силата на съдбата" на Джузепе Верди и дуела на дон Алваро и дон Карло (изпята от Джеонгхйеок Сео) от същата опера.

На финала прозвуча арията на Калаф - "Nessun dorma" ("Никой да не спи") от операта "Турандот" на Джакомо Пучини. Тази ария е позната в изпълнение на Лучано Павароти, Андреа Бочели и други. Ролята на Калаф вече е и във визитната картичка на корееца Юнгхюн Риу. Той е ученик на Райна Кабаиванска от няколко години. През 2015 година се явява на прослушване в Музикалната академия в Сиена, Италия при Райна Кабаиванска. Тя се изказва бляскаво за него и той я следва в майсторските й класове в Модена и в София. За да завладее европейските оперни сцени кореецът дори сменя името си Юнгхюн Риу с Давиде Риу, което е по-лесно за произнасяне. Той е бил стипендиант на фонд "Райна Кабаиванска" и продължава обучението си в Италия. А на сцената на бургаската опера той пя и заедно със съпругата си Сеонкйонг Джонг, чието европейско име е Ева, която тази година е стипендиант на фонд "Райна Кабаиванска".

"Давиде тази година не е мой стипендиант, но от четири години се гоним с него", призна Райна Кабаиванска. И допълни: "Вие сигурно не знаете, но Давиде и Ева са партньори, не само на сцената, но и в живота".

Осемте стипендианти от тази година заминават заедно с Райна Кабаиванска за Италия, където ще продължат обучението си през следващата година.

Райна Кабаиванска изви глас в Операта в Бургас

Галерия