Новият мост вече е завършен и движението по него е факт. Снимки АПИ

Новият мост вече е завършен и движението по него е факт. Снимки АПИ

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол. Път II-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение за всички моторни превозни средства. Целта на Агенция "Пътна инфраструктура" беше той да бъде готов преди началото на активния летен сезон. По трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие и е основна пътна връзка Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово.

Строително-монтажните работи са завършени. Поставени са ограничителните системи за пътища, хоризонталната маркировка и пътните знаци. В момента позволената скорост за преминаване през трасето е до 50 км/ч. След издаване на Разрешение за ползване на участъка скоростта ще бъде променена на до 90 км/ч. Процедурата по издаване на документа ще завърши преди началото на активния летен сезон.

Обектът е приет от междуведомствена комисия, назначена със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", включваща представители на Областно пътно управление - Бургас, ОД на МВР – Бургас, на строителя и консултанта.

Новото съоръжение е изградено по най-съвременни технологии, които повишават в пъти неговата устойчивост. Излети са стоманобетонни пилоти с дължина между 17 и 25 м в различните части на конструкцията, които навлизат в здрава скала и не позволяват подкопаване на основите му при повишаване нивото на реката.

Предстои премахването на временния път-брод, по който до момента се извършваше преминаването на моторни превозни средства.

Припомняме, че наводненията от валежи в началото на септември 2023 г. компрометираха стария мост при Царево, част от републиканската пътна мрежа и е изграден през 90-те години на XX век. Агенция „Пътна инфраструктура" предприе незабавни мерки за премахване на авариралото съоръжение, и изграждането на временен път - брод, по който да преминават двупосочно всички видове превозни средства.

В максимално кратък срок бяха проведени процедури по ЗОП за избор на изпълнители на проектиране, строителство и строителен надзор на новото съоръжение. Изготвен бе технически проект, направени бяха всички необходими геоложки и хидроложки проучвания, както и изискваните по закон съгласувателни процедури.

Галерия