Областният управител Мария Нейкова (в средата) превърна рождения си ден в благотворителна кауза. Снимки Областна управа Бургас

Областният управител Мария Нейкова (в средата) превърна рождения си ден в благотворителна кауза. Снимки Областна управа Бургас

Новият областен управител на област Бургас Мария Нейкова посвети рождения си ден на благотворителна кауза. Тя призова гостите на личния си празник, вместо цветя и подаръци, да дарят средства за лечение на 5-годишния Кристиян от Бургас. Така напрактика тя продължава една хубава инициатива, която бе започната от областния управител Константин Гребенаров. Всичките си рождени дни по време на мандата си Гребенаров посвети на каузи - от събиране на средства за лечение на деца, през осигуряване на финансиране за работилницата за хора с увреждания до изграждането на параклиса "Свети Георги Победоносец" в Морската градина по случай 100 години от Балканската война.

Явно инициативата на Гребенаров се е харесала на Мария Нейкова, защото тя избра чрез рождения си ден и гостите, които покани на партито, да помогне за лечението на момчето.

"Благодаря, че всички вие сте тук, че отделихте от личното си време, за да ме подкрепите в тази инициатива. Щастлива съм, че сме обединени от това да правим добро, обединени в желанието си да спасим дете, обединени да помогнем на родителите да се справят в този труден за тях период. Добрината ви не може да бъде измерима. Фактът, че сте тук и сега, означава много за мен и за родителите на Кристиян, и за самия него, също. Това е само началото на щастливата приказка на малкия Криси", каза в емоционално обръщение Мария Нейкова към гостите си и заяви, че планира и други събития с благотворителна насоченост, за да се доведе лечението му до край.

Криси е само на 5 годинки. Роден е с увита пъпна връв и последващата липса на кислород го обричат на детство без игри и приятели. Той се развива физически добре спрямо връстниците си, но психическото му състояние изостава и това му пречи не само да говори, но и да общува с родителите си. Единственият шанс за него е присаждане на стволови клетки -  процедура, която може да бъде извършена в чужбина. Сумата, необходима за първите две интервенции е 40 000 лева и е непосилна за семейство му.

На благотворителния рожден ден на Мария Нейкова бе събрана сумата от 15 100 лева.

Събитието уважиха кметове на общини от региона, председатели на общински съвети, генерални консули, почетни консули, бивши и настоящи областни управители от региона и страната, прокурори, съдии, нотариуси, директори на териториални дирекции, представители на бизнеса, представители на Бургаски свободен университет, на университет "Проф. д-р Асен Златаров", на Национална художествена галерия, на Софийски университет "Свети Климент Охридски", приятели и колеги.

Галерия