Все още има свободни места за преброители. Кампанията по набирането им продължава, каза Калина Казанджиева. Снимки Авторът

Все още има свободни места за преброители. Кампанията по набирането им продължава, каза Калина Казанджиева. Снимки Авторът

По 400 лева ще получи всеки преброител за преброителен участък при 50% преброяване по електронен път. За преброяване на едно лице ставката е 2,50 лева, за 1 жилище - 1.00 лев, за 1 сграда - 0,70 лева, а за генериран код за електронно преброяване - 0,80 лева.

Преброяванета в страната тази година ще се проведе в периода от 7-ми септември до 3-ти октомври.

"Преброяването ще се извърши на два етапа - от 7-ми септември до 17-ти септември и от 18-ти септември до 3-ти октомври. По време на първия етап желаещите ще могат да се преброят електронно, а по време на втория етап то ще се извършва на място от преброителите", обясни зам.-областният управител на област Бургас Владимир Крумов.

"В страната преброяване на населението и сградния фонд се извършва за 18 път, като за втори път има възможност за електронно преброяване. Първото такова се проведе през 2011 година. Тогава електронно се преброиха 46% от населението на областта", каза Калина Казанджиева - директор на "Териториално статистическо бюро - Югоизток" към НСИ.

Област Бургас е разделен на 250 населени места и 549 контролни района, както и на 2312 преброителни участъци. Във всеки един от тях има между 100-120 жилища, 250-300 лица.

"От нужните ни около 2000 души 1300 са потвърдили, че ще участват в кампанията по преброяването. Недостигат кандидати в общините Бургас, Царево, Поморие и Несебър. Надявам се, че интересът отново ще се увеличи", допълни Казанджиева.

Условията за кандидатстване за преброители са качени в сайта на НСИ.

Галерия