При огледа са наблюдавани щъркели, които вече са в гнездата си. Снимки Пресцентър РИОСВ

При огледа са наблюдавани щъркели, които вече са в гнездата си. Снимки Пресцентър РИОСВ

Няма бедстващи щъркели на територията на Регионална инспекция по околната среда и водита - Бургас. Това установи проверката на екипи от експерти на екоинспекцията във връзка с получени сигнали от граждани за бедстващи птици от защитения вид бял щъркел. Екип от РИОСВ и Регионалната дирекция по горите в Бургас обходи района на община Айтос, където  не са намерени бедстващи щъркели – всички птици са били в добро състояние и са се  хранели, съобщиха от пресцентъра на еко инспекцията в морския град.

Обходен беше и районът на община Средец – селата Дебелт, Константиново, Росеново, Драчево и Дюлево. Проверката там не установи бедстващи птици. Присъствали са и подателите на сигналите, които са се убедили, че птиците са в добро състояние и не бедстват.  При огледа са наблюдавани щъркели, които вече са в гнездата си.

Важно е да се знае, че от помощ се нуждаят само падналите на земята щъркели, допускащи хората до себе си. В такива случаи следва хората да подадат сигнал в РИОСВ, общината или горските стопанства.

Застудяването и снежната покривка не застрашава живота на щъркелите. Те имат възможност да си набавят необходимата храна. Водоемите не са замръзнали, мишките и полевките, с които щъркелите също се хранят, са активни, на места и жабите вече са излезли. Когато са нахранени, студът не е проблем за тях. Температури около отчетените днес, не дават основание за тревога за състоянието на щъркелите.

Нормално всяка година в България няколко десетки щъркела остават и прекарват цялата зима, когато имат източник на храна – често до незамръзващи части на реки и други места.  

Когато забележите птици, които стоят неподвижни с полуразперено оперение и изглеждат безпомощни, това е за да пестят енергия и за да съхраняват топлината си.

На нас те изглеждат нещастни и нуждаещи се от помощ, но всъщност когато хората отидат да ги хванат, за да им помогнат, те принуждават щъркелите да правят опит да излитат или да бягат и така да изразходват ценните си запаси от енергия. Енергия така необходима им в това време. В тези случаи дори да бъдат уловени част от птиците, по-голямата част от ятото бива принудена да хаби енергия и така се излага на по-голям риск да не оцелее.

Галерия