Проверката е извършена по сигнал, подаден в инспекцията. Снимки РИОСВ Бургас

Проверката е извършена по сигнал, подаден в инспекцията. Снимки РИОСВ Бургас

Няма увреждане на дюните на плаж "Алепу" край Созопол, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите след извършена проверка. В инспекцията е постъпил сигнал за паркиран автомобил на плажната ивица. Потърсено е съдействие от Районно управление  - Созопол, предвид правомощията им за установяване самоличността на лица, прилагане на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както и в качеството им на контролен орган по местонахождение. С писмо, РИОСВ - Бургас изиска резултатите от тяхната проверка с цел предприемане на дейности при необходимост по реда на екологичното законодателство.

На място е извършена и проверка от експерт на РИОСВ - Бургас, предвид статута на морския плаж, като защитена зона и защитена територия, последната обхващаща част от него.

Проверката установи следи от преминаване на моторно превозно средство върху плажната ивица с дължина около 60м. Следите са извън границата на защитената територия - природна забележителност "Пясъчни дюни в местността "Алепу", но попадат в границите на защитена зона "Ропотамо" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Заснети са координатни точки на следите и са съпоставени с цифровата информация в РИОСВ-Бургас, включително модели за разпространение на дюнни природни местообитания по Черноморското крайбрежие. Установи се, че следите преминават през картирани дюни в защитена зона "Ропотамо" за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. От преминаването на автомобила през пясъчните дюни не са установени увредени растителни видове, за която режимът определен със заповедта за обявяване на ЗЗ „Ропотамо“ предвижда санкциониране от РИОСВ- Бургас по реда на Закона за биологичното разнообразие.

С оглед предотвратяване на нарушения, свързани с навлизане на моторни превозни средства в границата на природна забележителност "Пясъчни дюни в местност "Алепу", РИОСВ - Бургас отново ще постави информационни табели, означаващи защитената територия и указващи забранителния режим, определен със заповедта за обявяването ѝ.

Галерия