DSC_6290

DSC_6290

"Обичайните заподозрени" с песен за татковците

двучасов концерт на сцена "Охлюва" в Бургас. Групата за пръв път представи основната песен от новия филм на Стефан Командарев - "Сняг над Сахара". Лентата "Съдилището" ще излезе на голям екран в началото на следващата година. Иван Лечев, Веселин Веселинов - Еко, Стоян Янкулов - Стунджи и Мирослав Иванов поведоха публиката на една своебразна разходка през годините. Наред с по-известните парчета като "Рай", "Към", "Пропаганда", "Хромозоми" и по-новото "Хеликоптер", Вълдобрев изненада с по-малко познати авторски парчета от младежките си години, заигра се с футбола и "Берое", върна публиката в далечната 1994 г. с албума "О-о-обичам те, мила!". Едно от парчетета в него "Алиса реге" завърши с впечатляващото соло на Стунджи, който имаше рожден ден. Организаторите на фестивала не пропуснаха да го отбележат с торта под звуците на "Happy Birthday" изпята от цялата публика. С викове за още, бургазлии не пуснаха "Обичайните заподозрени" да си тръгнат просто така. Едно от последните парчета "Хромозоми" накара бандата да се събере и да поздрави всички татковци и по-специално Иван Лечев. Синът му - Константин бе сред публикта. Той правеше първите си стъпки близо до сцената следван от майка си Жени Александрова. А "Рай" сложи финалния щрих, малко преди фойерверки да осветят Морската радина.

Изборът Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" да открият фестивала "Четящият човек" всъщност никак не е случаен. Вълдобрев от години умело съвместява аплоа на талантлив поет, композитор и текстописец. Песните му са освен мелодични, но и красиви и смислени. От сцената той не скри, че винаги е отдавал огромно значение на думите и с времето те ще стават още по-голяма сила.

Вълдобрев се съгласи да даде кратко интервю за Chernomorie-bg.com

 

 

DSC_6282Стефан Вълдобрев: Бургас има най-големи шансове да стане културна столица на Европа

 

- Какво чете Стефан Вълдобрев?

- В момента няколко книги (отваря задната врата на автомобила си и изважда три). На Едгар Керет, израелски автор - "Аз съм той". Това са гениални къси разкази. "Живот на осем милиметра" - дебютен роман на Христо Райков, който е алпинист и "Добавено лято" от Егени Черепов. Последно прочетох "Физика на тъгата" на Георги Господинов.

- Пишете ли в момента?

- Пиша текстове за нови парчета, иначе много музика писах напоследък – за сериала "Недадените", за филма на Стефан Командарев. Това отнема много време, а когато пишеш музика, не може да пишеш друго.

- От какво се вдъхновявате?

От крайните срокове.

- А сили и енергия от къде черпите?

- Приемам го като това, което върша. С това се занимавам и го правя с удоволствие, не ми тежи.

- Организаторите на фестивала казаха, че една от причините да ви поканят е че сте поет, това комплимент ли е?

- Да комплимент е, но аз нямам такова самочувствие. В началото, когато бях тийнейджър можеше да се каже, че леко докосвам тази материя, но след това се отделих. Мисля, че е голяма отговорност.

- По време на концерта казахте, че ви е отнемало месеци, за да намерите правилната дума, коя е тя?

- Спомням си, че беше от парчето "Хеликоптер" – "Всичките звезди те гледат, за да видят новата звезда...". Една фраза беше, но не си спомням. Така беше и с новата песен "Сняг над Сахара" и затова понякога на сцена си забравям думите. Когато песните са нови, а са минали през толкова много варианти и парчето не е улегнало, малко ми е трудно.

- Къде през есента да ви гледаме?

- Аз съм актьор на свободна практика, играя в четири представления в театър "199". Слава богу те са много харесвани от публиката. Три от тях са на тандема Яна Борисова и Галин Стоев – "Малка пиеса за детска стая", "Приятно страшно" и "Хората от Оз", както и в една друга британска пиеса - "Син портокал".

- Имахте ли възможност да разгледате Бургас и какво ви направи впечатление?

- Сравнително често идвам тук, но града се променя. Променя се към по-добро, става подреден, чист, хубав. Реновират се сгради, на които човек преди не е обръщал внимание и дори не е знаел, че съществуват.  Строят се също и нови, приятно е. Аз обикалям много по света и всеки град има енергия, която аз усещам, а тук определено има такава.

- Казахте на сцената, че подкрепяте кандидатурата на Бургас за Европейска културна столица през 2019 г., имаме ли шансове как мислите?

- Според мен да. Може би от всички български градове, които кандидатстват Бургас има най-много шансове.