Целта е да се осъществи плавен преход за новаторското отношение към климата, обясни областният управител Мария Нейкова (втората отдясно наляво). Снимка Авторът

Целта е да се осъществи плавен преход за новаторското отношение към климата, обясни областният управител Мария Нейкова (втората отдясно наляво). Снимка Авторът

Областна администрация Бургас е партньор по проект за климатичните промени. "Ние сме поканени да участваме от страна на водещия партньор в проекта - турската Община Узункюпрю", каза областният управител на област Бургас Мария Нейкова на встъпителна пресконференция по проекта - "Сътрудничество за планиране и мониторинг на устойчиви енергийни и климатични действия в Черноморския регион / STEP2CleanPlan". Той се финансира по програма "Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021-2027 г.". Другите участници в него са Агенция за регионално развитие "АНАТОЛИКИ" - Солун, Гърция и Асоциация "Биомрежа" - Варна.

Проектът стартира на 3-ти юли 2024 г. и е с продължителност 18 месеца. Общият бюджет е 515 515 евро, от които 68 544 евро за Областна администрация - Бургас.

"Проектът ще подпомогне дългосрочната програма за енергийна ефективност, която е с период 2025 - 2035 г.", допълни Мария Нейкова.

Той цели прилагане на съвместни пилотни действия за повишаване капацитета на институциите в областта на устойчивото адаптиране към изменението на климата и предприемане на конкретни мерки за смекчаване на въздействието на климатичните промени.

Основните дейности включват проучване на местните политики, законодателството, европейските практики за адаптиране към климата, повишаване на капацитета на експертите от местните и регионални власти, развитие за стратегическо планиране за адаптиране към климатичните промени.

В рамките на дейноските от Областна администрация ще организиран семинар, на който ще бъдат представени политиките, свързани с климатичните дествия, както и практическо обучение, което да даде реални решения за намаляване на риска от промените в природата. В него ще участват представители на местните власт и на неправителствения сектор.

Една от целите на проекта е участниците в него да изработят ръководство за справяне с климатичните промени. За целта от страна на Областа администрация ще бъде направено проучване в общините от региона, свързано с енергийната ефективност и ще бъде обследван публичния сграден фонд.

Настоящата публикация се издава с подкрепата на Европейския съюз,  Програма Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021-2027 г.

Съдържанието на тази публикация е отговорност единствено на Областна администрация Бургас и по никакъв начин не отразява позицията на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.