Иво Бистрички е носител на голямата награда за живопис. Снимки Лина Главинова

Иво Бистрички е носител на голямата награда за живопис. Снимки Лина Главинова

Областна управа - Бургас отново връчи отличие на автор от "Приятели на морето". След няколкогодишно прекъсване, администрацията даде приз на тазгодишното издание на биеналето за съвременно изобразително изкуство. То се организира от Община Бургас, бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и Дружеството на бургаските художници. Призът на областна управа бе за живописеца Вълчан Петров. Наградата на автора от Пловдив бе връчена от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Картината на Вълчан Петров е подредена в залата на първия етаж на галерията, в която бе открито официално и биеналето. 148 автори изпратиха 176 свои творби - живопис, графика и скулптура за участие в "Приятели на морето". Те бяха селектирани от жури в състав - Любен Генов - председател и членове - Атанас Хранов, Васил Маргаритов, Димо Колибаров, Георги Динев, Добрин Вътев и Митко Иванов. Наградените автори получиха отличията си на официалното откриване на биеналето.

Наградата на СБХ за млад художник и 1000 лева отидоха при Елисавета Ангелова и акрилното й платно "Семеен потрет".

Призът на името на Тодор Атанасов и парична награда от 1000 лева тази година е за Зоран Мише и творбите му - "The Silencer – under water I" и "The Silencer – under water II". Авторът получи и творба на Тодор Атанасов, създадена от покойния художник през далечната 1985 година. Тя му бе връчена от сина на Атанасов - проф. чл. кор. Красимир Атанасов.

Наградата на художествената галерия и премия от 2000 лева бе връчена на Георги Петков за картината му "Прозорец".

Наградата на Община Бургас за живопис на стойност 2500 лева бе присъдена на Иво Бистрички за творбата му "Платформа".

Наградата на Община Бургас за скулптура на стойност 2500 лева журито определи да отиде при Женя Адамова за творбата й "Момичето със сините очи", а в категория "Графика" - наградата на Община Бургас на стойност 1200 лева бе връчена на Тодор Овчаров за литографията му "Добавени стойности".

Отличените творби, както и селектирани за изложбата, са подредени в залите на първия и втория етаж на художествената галерия и в залата на Дружеството на художниците на улица "Александровска".

Галерия