30 лодки са установени на суха и на вода по време на проверката. Снимки Областна управа

30 лодки са установени на суха и на вода по време на проверката. Снимки Областна управа

Областна управа "погна" рибарите, които са оставили лодките си на вода или на ивицата в бургаския квартал "Победа". Областният управител Мария Нейкова издаде заповед за създаване на Междуведомствена комисия с участието на представители на Областна дирекция на МВР, на Зонално жандармерийско управление, Гранична полиция, Морска администрация, Пристанищна инфраструктура, РИОСВ, РЗИ, ИАРА и Община Бургас. Целта бе да се провери ивицата в квартала за наличие на неправомерно намиращи се там плавателни съдове.

"При инспекцията са установени 30 лодки. Една част от лодките, разположени на брега, са регистрирани плавателни средства, които не са обезопасени и не домуват на регламентираните за това  места. Другата част са нерегистрирани, с неизвестен собственик и с неустановено техническо състояние и годност за мореплаване, като по същество представляват изоставени плавателни средства", пише в прессъобщение изпратено до медиите от пресцентъра на Областна управа.

На вода е имало 10 лодки, 6 от които без видима регистрация, 4 - с регистрация.

На плажната ивица са били другите 20 лодки, от които 6 без видима регистрация, 13 - с регистрация и едно плавателно средство – само с номер без буквено обозначение.

"Ще бъдат предприети действия по принудително отстраняване на лодките след надлежно уведомяване на собствениците по реда на АПК. С оглед преустановяване на закононарушенията най-ефективни биха били прилагането на превантивни действия. В тази връзка ще бъде засилен контролът в района от Гранична полиция, включително и във вечерната част на денонощието. Ще бъдат поставени предупредителни табели, обозначаващи незаконността на поставянето на плавателни съдове на плажа.

Собствениците на лодки могат да ползват обозначените за това зони в Крайморие, Сарафово, Ченгене скеле", пише още в прессъобщението на пресцентъра.

Галерия