Свлачищните процеси са от миналата година и са компрометирали участъка. Снимка Областна управа

Свлачищните процеси са от миналата година и са компрометирали участъка. Снимка Областна управа

Областният управител на Бургас Мария Нейкова иска от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет 116 760 лева с ДДС за укрепването на имот вследствие на ерозионни и абразивни процеси на пътя в посока квартал "Сарафово". Свлачищата са факт от близо година. ПРоцесите компрометираха велоалеята, която свързва Солниците и Сарафово.

Със заповед на бившия областния управител Стойко Танков бе назначена междуведомствена комисия, включваща представители на Областна администрация Бургас, Община Бургас, „Геозащита“ ЕООД - Варна и РД ПБЗН-Бургас, които направиха оглед на проблемния участък. Скалната маса се е свлякла върху територията на морски плаж „Сарафово – юг“ и се създават реални предпоставки от пропадане на пътя, което би довело и до инциденти с преминаващи граждани. Поставена е сигнализация от Община Бургас, но преминаването през опасните участъци не е преустановено.

„След направените констатации на комисията се установи необходимостта от извършване на спешни мероприятия по заскаляване и укрепване на алеята, за да се запази от морската вода и отводняването на съседната територия“, обясни областният управител. „Областна администрация Бургас направи проучване и разполага с оферта за изработване на инвестиционен проект, който ще бъде възложен от областния управител, след осигуряване на необходимите финансови средства“, допълни още Мария Нейкова.

Отправеното искане от Мария Нейкова до Междуведомствената комисия към Министерския съвет е за отпускане на финансови средства в размер на 116 760 лв. с ДДС, необходими за проучване и изготвяне на проект за възстановяване на пешеходната и велосипедна връзка между бургаските солници и кв. Сарафово. При необходимост ще бъдат поискани допълнителни средства за проектиране на дейности, установени в процеса на проучването и проектирането, както и средства за изпълнението на проекта по възстановяването на алеята.