Според Тодор Байчев, изборите трябва да се проведат през септември. Снимка Архив Черноморие-бг

Според Тодор Байчев, изборите трябва да се проведат през септември. Снимка Архив Черноморие-бг

"Това е личен акт. Желае да поеме отговорност за ниските резултати от изборите и го прави. Няма драма", това коментира пред "Черноморие" Тодор Байчев - областен лидер на БСП - Бургас по повод новината, че председателят на левицата подава оставка. Корнелия Нинова обяви новината на извънреден брифинг в София.

Тя обяви, че свиква Националния съвет, който трябва да избере един от заместник-председателите, който да довърши мандата и да организира пълен цикъл отчети и избори в цялата партия. 

"Това означава нови общински председатели, областни председатели, структури на женското, младежкото и движението на ветераните , пряк избор на председател през септември и Конгрес през октомври. Това е процесът, който трябва да извърви партията и мерките, които трябва да вземе за промяна на състоянието, в което се намира в момента", обясни Нинова.

Според Тодор Байчев, оставката на Корнения Нинова е очаквана предвид ниските резулнати на партията на последните парламентарни избори, които се проведоха на 9-ти юни.

Той е на мнение, че изборите за нови общински председатели, както и за областно ръководство трябва да се проведат през септември, за да има по-голяма активност от страна на членовете. "Ако правим избори през лятото, рискуваме и легитимността на избраните председатели да е по-малка", смята той.

В национален план коалиция "БСП за България" получи 151 557 гласа или 7.06%, което й отрежда пето място в бъдещия 50-ти парламент.