Решението ми е законосъобразно, заяви пред Черноморие Вълчо Чолаков. Снимка Лина Главинова

Решението ми е законосъобразно, заяви пред Черноморие Вълчо Чолаков. Снимка Лина Главинова

Някой от рано е започнал предизборната си кампания. Така областният управител Вълчо Чолаков коментира изказването на съветника от СЕК Константин Бачийски за негово становище по повод решение на местния парламент от януари 2018 година.

"Областният управител е този, който контролира законосъобразността на решенията на ОбС. Свършил съм си работата според закона. Взетото решение на сесията през януари не е взето законосъобразно, защото за това се изисква обикновено, а не квалифицирано мнозинство. По какъв начин председателя на ОбС ще си промени протокола си е негова работа", допълни Чолаков.

На сесията на 30-и януари 2018 година съветниците трябваше да гласуват докладна записка за намаляне на капитала на дружеството, след продажбата на шестетажната сграда на "Медицински център III Бургас" ЕООД, която бе извършена на сесия през септември. За да бъде приета докладната, тя трябваше да получи гласовете на квалифицирано мнозинство, според твърденията на председателя Костантин Луков, който е юрист. Въпреки петте пъти прегласуване направено от него, докладната бе подкрепена от 38 гласа "за", 0 "против" и 2 "въздържал се". 11 съветници не участваха в гласуването. Луков обяви тогава, че докладната не се приема, защото няма нужния брой гласове.

На 12-и февруари областният управител Вълчо Чолаков изпраща становище на Костантин Луков с мотиви: "... когато собственика на капитала е един правен субект - Община Бургас, която управлява своите дялове чрез Общински съвет, решението следва да се счита за прието при формиране на обикновено мнозинство съобразно правилата на специалния закон ЗМСМА". На базата на това становище Костантин Луков прави поправка на протокола от сесията на 30-и януари, с което излиза, че ОбС е гласувал "за" намаляне капитала на дружеството и докладната е приета. Според съветника Константин Бачийски, поправката на протокола е незаконна.

Скандал: Председателят на ОбС Бургас поправя незаконно протокол